Якщо є мета, то жодні перешкоди не стануть на заваді

Якщо є мета, то жодні перешкоди не стануть на заваді

У народі кажуть, що терпінням і працею всього досягнеш. На власному прикладі доводить істинність цього прислів’я Інна Лебідь – студентка четвертого курсу факультету іноземної філології. Вона пройшла конкурс за навчальною програмою, завдяки чому отримала можливість здобувати освіту в Німеччині.

Розкажи, будь ласка, про можливості навчання в Німеччині.

Для того, щоб навчатися в цій країні, можна подавати документи за двома напрямками. Перший передбачає проходження літніх курсів протягом одного місяця, на яких студенти лише відвідують заняття, отримуючи знання з певної галузі. Інший напрям – це навчання у вищій професійній школі протягом трьох років. Цей заклад функціонує під контролем певного підприємства (готель, ресторан). Після закінчення освітнього закладу студент отримує диплом.

Чи вперше ти подаєш документи на навчання до Німеччини ?

Ні, це не перша моя спроба. Впродовж кількох років я подавала документи для проходження практик в літній школі, але жодного разу не проходила цей етап. Цього року наважилася брати участь у конкурсі для проходження навчання. На моє велике здивування все вдалося. Але своїм успіхом я завдячую передусім викладачам факультету іноземної філології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Саме вони навчили мене професійно мислити, практично володіти німецькою мовою, ефективно використовувати найновіші інформаційні технології.

Які документи необхідно підготувати для участі в конкурсі ?

Для того, щоб брати участь в конкурсі, треба подати Сертифікат on DAAD, який визначає рівень знання німецької мови. Також потрібно написати автобіографію і мотиваційний лист, у якому варто обґрунтувати свою мету й вказати, який досвід роботи маєш у певній сфері.

Розкажи детальніше про свій досвід роботи ?

Я працювала в Німеччині в різних сферах обслуговування в рамках програми Work and Travel. Уперше після другого курсу я працювала в кафе із продажу морозив; на третьому курсі взимку виконувала обов’язки офіціанта в ресторані, а третій раз під час літніх канікул я була в пекарні. Саме завдяки практиці та поглибленого вивчення німецької мови я зрозуміла, що хочу в майбутньому працювати в такій сфері.

Що було далі після того, як ти дізналася, що маєш можливість в навчатися у Німеччині ?

Спочатку мене запросили на співбесіду до трьох готелів. Після цього два підприємства запропонували мені навчання у своїх закладах, тому я вже сама обирала, де хочу провести найближчі три роки.

І який твій вибір ?

Я буду навчатися у вищій школі, якою керує мережа готелів Linder Hotel / Residence Main Plaza. Це знаходиться в місті Франкфурті-на-Майні.

Як проходитиме навчання ?

Навчальний процес відрізняється від того, до якого ми звикли в Україні. Спочатку впродовж двох тижнів студенти школи працюватимуть у вищезгаданому готелі. Потім один тиждень відвідуватимуть лекційні заняття. В такий спосіб побудований увесь навчальний процес. Завдяки такому підходу теорія поєднується з практикою, а це робить засвоєння фаху ефективним. Кожного року ми вивчатимемо різні галузі готельно-ресторанного бізнесу. На першому курсі головна увага спрямована на набуття навичок прибирання в готелі та роботи на кухні. На другому курсі – це робота в ресторані, на третьому – на рецепції.

Розкажи про навчальні й побутові умови життя в Німеччині.

Навчання безкоштовне, я отримуватиму стипендію. Також забезпечують проживання, але мешкатиму в знайомих.

Які в тебе плани на майбутнє ?

Обов’язково хочу закінчити університет, щоб отримати диплом бакалавра, адже мені залишився лише один семестр. Після закінчення навчання в Німеччині я отримаю диплом за спеціалізацією готельно-ресторанний бізнес. Завдяки цьому зможу працювати менеджером, або адміністратором у сфері послуг.

Яким принципом ти керуєшся в житті ?

Вважаю, що завжди треба знати, чого ти хочеш. Особисто я ставлю перед собою мету й роблю все для того, щоб її досягти.

 Ірина Хижа, студентка

факультету української філології та журналістики