Член Української Гельсінської спілки Василь Овсієнко передав цінні видання до книгозбірні К-ПНУ

Член Української Гельсінської спілки Василь Овсієнко передав цінні видання до книгозбірні К-ПНУ

Наш університет віддавна має тісні зв’язки з письменниками-шістдесятниками. Традиційно в стінах вишу проводять зустрічі, круглі столи та презентації, на яких обговорюють творчість митців періоду 60-х рр. ХХ ст. На факультеті української філології та журналістики в магістерській програмі зазначена навчальна дисципліна «Українське літературно-мистецьке шістдесятництво». Завдяки особистим знайомствам доктора філологічних наук, професора Олега Рарицького з письменниками-шістдесятниками та їх родинами, книгозбірня університету неодноразово поповнювалася цінними виданнями.

Одним із дарувальників є Василь Васильович Овсієнко – дисидент, правозахисник, волонтер українського визвольного руху, член Української Гельсінської спілки. За радянських часів через ідеологічне протистояння із тоталітарною системою він отримав статус політв’язня. Відбував покарання в таборах разом із Василем Стусом. Василь Овсієнко вивчав напам’ять вірші видатного поета і передавав їх на волю. Пізніше  впорядкував книгу спогадів про Василя Стуса «Поет і громадянин», у межах презентації якої відвідав наш університет.

Василь Васильович  є палким поціновувачем книг. Він зібрав велику колекцію літератури різного змісту і цьогоріч, за сприяння Олега Рарицького, передав частину власної бібліотеки до книгозбірні нашого університету. Серед подарованих книг є видання публіцистичного, історичного, літературознавчого та філософського характеру, а також художня література, збірники документів українського правозахисного руху, довідкові видання та цінні твори, що виходили друком малим тиражем. Деякі з книг мають вітальний напис автора. Подарована література стане третім особовим фондом у нашій бібліотеці та невдовзі поповнить полиці читального залу №1 та читального залу історичного факультету.

Щиро дякуємо Василю Овсієнку за подаровані книги, які бібліотека отримала напередодні Міжнародного дня дарування книг.

Анжела Хан, бібліотекар бібліотеки університету