А пам’ять живе в поколіннях (про славну дочку України – нескорену, горду, палку…)

А пам’ять живе в поколіннях (про славну дочку України – нескорену, горду, палку…)

Леся Українка… Її ім’я золотими літерами закарбувалося на скрижалях нашої літератури та історії. Творчість Лариси Косач дуже різноманітна, а життя дуже насичене на перемоги і поразки, звершення і втрати…

25 лютого 2021 р. студенти групи Ukr1-B18 факультету української філології та журналістики провели круглий стіл «Леся Українка:погляд крізь століття», присвячений 150-ій річниці від дня народження видатної української поетеси.

Захід став атмосферною подією, бо відкрив учасникам іншу Лесю Українку – ніжну, зворушливу та тендітну.

Студенти описали багатогранне життя мисткині: від її внутрішнього психологізму та самовідданої боротьби з самою собою до естетизму почуттів та душі.

Зокрема, Тетяна Мельничук окреслила важливість впливу родинного оточення на розвиток та становлення поетеси, Ангеліна Заплітна схарактеризувала ідейний простір української Жанни д’Арк, Марія Желізник проаналізувала критичні студії Лариси Петрівни, Аліна Довга встановила шляхи подорожі авторкою подільською землею та Хмельниччиною, Марія Димид розкрила нову душевну сторінку інтимної лірики Лесі Українки.

Творчо та влучно доповнювали доповіді учасників відеоцитати, які органічно впліталися в наукову канву заходу. У відомих класиків вправно перевтілилися студенти: Лесю Українку цитувала Вікторія Крива (факультет української філології та журналістики), Миколою Зеровим став Руслан Гуменюк (факультет української філології та журналістики) , а Едуард Горват озвучив погляди Івана Франка ( історичний факультет).

Емоційним і зворушливим моментами стало декламування поезій авторки студентками групи Ukr1-B18: Іриною Греньків, Маріною Рогатюк, Аліною Довгою, Ангеліною Заплітною, Марією Димид.

До круглого столу,  крім викладачів та студентів факультету української філології та журналістики,  долучилися студенти третього курсу історичного факультету, які стали активними та важливими учасниками заходу.

Отже, ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка є прикладом для всіх поколінь та народів! Скільки б ми не знали про Ларису Петрівну, ми все одно відкриватимемо її щоразу більше й повніше. Тому досліджуймо творчість Лесі Українки та чаруймося її словом, надихаймося естетизмом творчого доробку поетеси, бо в цьому наша сила!

Аліна Довга, студентка 3 курсу факультету української філології та журналістики