Живімо енергоефективно! (семінар «Енергоефективність та енергозбереження» на природничо-економічному факультеті)

Живімо енергоефективно! (семінар «Енергоефективність та енергозбереження» на природничо-економічному факультеті)

05 березня – Всесвітній день енергоефективності. Ініціатива відзначати цей день з’явилася ще в 1998 році в Австрії під час Міжнародної конференції з енергоефективності.

Метою відзначення цього дня є підвищення та привернення уваги до питання раціонального використання енергії, пом’якшення небезпечних для життя глобальних кліматичних змін на нашій планеті.

Питання енергозбереження набуває дедалі більшого значення у всьому світі. Це не лише економічна вигода для споживачів і зменшення навантаження на електричну мережу, але, головне, захист навколишнього середовища для наших поколінь.

Енергозбереження полягає не у відмові від благ цивілізації чи обмеженні власних потреб, а в розумному використанні енергетичних ресурсів та отриманні найбільш ефективних робіт електричних приладів за ту ж ціну.

А чи задумувались Ви про те, що саме Ви своїми правильними діями можете не тільки заощадити власні фінансові ресурси, але й допомогти навколишньому середовищу в цілому?

Детальні відповіді на вищезазначені питання обговорили студенти природничо-економічного факультету під час семінару «Енергоефективність та енергозбереження»,  який організували кафедри екології, біології та методики її викладання.

Зокрема, студенти 3 курсу виокремили низку простих щоденних звичок, які варто застосовувати вдома та на роботі для енергозбереження:

  1. Вимикати світло, якщо нікого немає в кімнаті.
  2. Використовувати енергозберігальні лампочки. Перевагу треба надати світлодіодним лампам, які не містять шкідливих речовин. Вони коштують дорожче, але споживають у 4,5-5 разів менше електрики, ніж звичайні. Термін дії в 5-8 разів довший.
  3. Датчики руху дають можливість заощаджувати електроенергію, коли вона не потрібна. У багатоквартирних будинках їх варто встановити в коридорах, під’їзді, на сходах та інших місцях загального користування. У приватному будинку – біля дверей та на подвір’ї.
  4. Енергозберігальні побутові прилади мають позначення “А” або “АА”. Холодильник цього класу буде використовувати на 30-50% менше електроенергії ніж марка “В” таких же потужностей.
  5. Режим очікування для комп’ютера доречний, якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч. Пристрої, якими ніхто не користується, слід вимикати.
  6. Не залишати пристрій, що працює від акумулятора (наприклад, мобільний телефон), увімкненим довше, ніж потрібно, щоб повністю зарядити акумулятор.
  7. Максимально використовувати природне освітлення.
  8. Раціонально використовувати воду.
  9. Використовувати пральну і посудомийну машини в режимі повного завантаження.

Вищезазначені рекомендації сприятимуть зменшенню негативного впливу на природне середовище та допоможуть запобігти глобальним кліматичним змінам.

Кароліна Пєхтєрєва, Лілія Тимощук, Мирослав Бут,

студенти третього курсу природничо-економічного факультету