«НЕтаємний посол» Володимир Малик: до 100-річчя від дня народження письменника

«НЕтаємний посол» Володимир Малик: до 100-річчя від дня народження письменника

12 березня філологи-першокурсники провели захід «НЕтаємний посол», приурочений 100-літтю від дня народження українського письменника Володимира Кириловича Малика.

З огляду на карантинні обмеження врочисту подію провели в онлайновому режимі на платформі Google Meet. Безперечно, такий формат був новим як для «першачків», так і гостей заходу. Але завдяки чітко структурованому сценарію і старанням організаторки заходу, кандидата філологічних наук, старшого викладача кафедри історії української літератури і компаративістики Інни Волковинської, спілкування пройшло в привітній і невимушеній атмосфері.

Упродовж зустрічі юні філологи змогли розкрити деталі творчого шляху письменника й охопити життєпис Володимира Кириловича, його нелегку долю; продемонстрували гостям, що він не лише письменник, а й учитель, поет, казкар, критик-літератор, прихильник історії рідної землі та чудовий сім’янин. Гості заходу мали змогу зануритися в захопливий світ найвідоміших праць Володимира Малика − романів «Князь Кий», «Черлені щити», «Горить свіча», «Чумацький шлях», тетралогії «Таємний посол», історичних поем «Журавлі-журавлики», «Чарівний перстень», «Месник з лісу», «Червона троянда», «Микита Кожумʼяка», «Воєвода Дмитро». Насолодитися художнім словом вдалося через декламування поетичних і прозових уривків із творів Володимира Малика. Знайомство із щоденниковими записами письменника засвідчила багатогранність «чарівника з берегів Сули», «українського Жуля Верна», «козацького Дюма», «українського Вальтер Скотта», − так називають митця вдячні читачі. А ми додали: «НЕ Таємний посол між поколіннями», який своїми творами проклав місток від сивої давнини до сьогодення.

Володимир Малик подарував світові захопливі, яскраві історичні романи про події Козаччини і добу Київської Русі, якими ми повинні пишатися. Цей захід був справжнім пошануванням пам’яті видатного літератора, його внеску до скарбниці словесності. Такі зустрічі дозволяють прихильникам літератури дізнатися щось нове про вже відомих їм авторів або відкрити для себе нових митців. А для студентів – це ще й чудова можливість презентувати себе, набути нових знань і досвіду, урізноманітнити свої навчальні будні.

Валерія Доннікова, студентка І курсу групи FUkr1-B20 факультету української філології та журналістики