Студенти-географи подолали три гірські хребти (Горгани, Свидовець, Чорногора)

Студенти-географи подолали три гірські хребти (Горгани, Свидовець, Чорногора)

Позанавчальна робота є важливим складником удосконалення фахових компетентностей після опанування навчальних дисциплін, зокрема природничого циклу.

З цією метою студенти природничо-економічного факультету (спеціальність Географія) похід ІІ категорії складності з Кам’янця-Подільського до смт. Делятин, який тривав із 30 червня до 10 липня.

Карта маршруту: смт. Делятин – г. Синячка – пер. Пересліп – р. Зелениця – пол. Блажів – г. Малий Горган – пер. Столи – г. Плоска – с. Бистриця – потік Салантрук – пол. Рушина – г. Сивуля – хр. Тавпиширка – пер. Легіонів – г. Пантир – трав. г. Дурня – г. Братківська – пер. Околе – пол. Ріпта – г. Татаруха – хр. Свидовець – хр. Апшинець – г. Близниця – с. Кваси – пол. Менчул – г. Петрос – пол. Шиса – с. Ясіня. Загалом 179 км.

У поході взяли участь Андрій Лісовський, кандидат географічних наук, старший викладач кафедри географії та методики її викладання, керівник групи, студенти природничо-економічного факультету: Юрій Галянт, Віктор Ліхневський, Назарій Назарук, Марина Павленко, Олександра Проценко, Роман Адамчук, студент історичного факультету Олексій Маліновський. Крім того, до членів групи доєдналися студент Державного навчального закладу «Кам’янець-Подільський індустріальний коледж» Руслан Томін і студентка Хмельницького національного університету Єлизавета Поцулко.

Під час походу учасники групи дізнались багато цікавої і корисної інформації про флору і фауну тамтешнього середовища, зокрема про гірські хребти (Горгани, Свидовець, Чорногора), та водночас мали змогу насолодитись краєвидами і неймовірною природою Карпат.

Крім того, студенти зустрілися з місцевим жителем с. Кваси, який розповів цікаві легенди про назви гір Близниця, Петрос.

Своїми враженнями про похід діляться учасники походу:

Єлизавета Поцулко: «У цьому поході мені фізично було дуже важко, але завдяки турботі та підтримці товаришів я змогла пройти весь маршрут. Для мене вони справді стали тимчасовою великою сім’єю».

Олексій Маліновський: «Похід в Карпати це завжди цікаво та виснажливо. Ця подорож для нас була як рівноцінний обмін: ми жертвували комфортною повсякденною буденністю заради безмежних краєвидів і нових вражень. Під час походу товариші, з якими я підкорював вершини, стали для мене рідними, і завдяки ним ми дійшли до кінця. Сподіваюсь, охочих займатись спортивним туризмом буде більше!».

Марина Павленко: «Карпати… Достатньо почути лише слово і згадати ту неймовірну кількість приємних спогадів, які залишились від походу. Це був мій третій виїзд в гори, напевно тому я довго сумнівалася: чи варто, чи зможу я взагалі витримати, адже похід – це важко не лише фізично, але і морально. Проте зараз із гордістю можу сказати, що впоралась. Ми впорались! Ми підкорили всі вершини, які були на маршруті. Від найлегшої г. Синячки і до найскладнішої в Українських Карпатах г. Петрос».

Після таких поїздок ти розумієш, що викликаєш ще більше бажання мандрувати в серцях студентів. Підкорюймо нові вершини разом із нами!

Олександра Проценко, студентка 2 курсу природничо-економічного факультету