«Не моє сміття, але Моя планета»: бренд-аудит від Міжнародного руху #breakfreefromplastic

«Не моє сміття, але Моя планета»: бренд-аудит від Міжнародного руху #breakfreefromplastic

13 вересня напередодні Всесвітнього Дня Прибирання (World Cleanup Day) студенти спеціальності Екологія (Ecol1-B21; Ecol1-B20; Ecol1-B19; Ecol1-B18) та старший викладач кафедри екології Оксана Тютюнник долучилася до Бренд-аудиту (БА) від Міжнародного руху #breakfreefromplastic (ініціатива ЕС), українських координаторів ГО @zwaukraine та ГО Eco HUB_KP. БА – це акція, спрямована на аналіз морфологічноі‌ структури, сладу відходів для подальшого‌ розроблення і прий‌няття рішень щодо управління відходами.

Завданням групи було:

1) Зібрали змішане сміття;

2) Розклали за брендами (виробниками);

3) Розібрали зо фракціями, які приймають/не приймають на перероблення в Кам‘янці-Подільському;

4) Записали кількісні дані.

Далі організатори долучатимуть ці дані і складатимуть перший кількісний звіт, мета якого – запропонувати кампаніям і муніципалітету рішення щодо поводження з відходами.

Головна мета БА цього року – розроблення рішень і надання пропозицій щодо покращення екологічного стану довкілля. Група працювала на території Дендропарку в районі оглядового майданчика в межах району Руські фільварки (м. Кам’янець-Подільський).⠀ Для ефективного розроблення місцевих планів управління відходами потрібні дані щодо того, скільки і яких відходів продукується, які утворюються відходи в містах, хто їх утворює, хто має нести за це відповідальність. У більшості громад існує нестача аналізу морфології відходів.

Тому такі дані дозволять пропонувати правильні рішення на рівні муніципалітету, територіальної громади. Без розуміння, які відходи переробляють, які ні, неможливий пошук рішень для конкретного міста.

Заступник декана природничо-економічного факультету

з міжнародних зв’язків Оксана Тютюнник