Онлайн-конференція “Бабин Яр: пам’ятати по-українськи”

Онлайн-конференція “Бабин Яр: пам’ятати по-українськи”

Наперододні 29 вересня, Дня пам’яті жертв Бабиного Яру та 80-х роковин страшної кривавої трагедії, свідома українська та єврейська спільноти вшановують пам’ять жертв Бабиного Яру.

28 вересня 2021 р. за ініціативи команди міського осередку політичної партії Європейська Солідарність і за підтримки студії «Діє-Слово» на базі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбулася онлайн-конференція “Бабин Яр: пам’ятати по-українськи”.

У заході взяли участь відомі українські громадські діячі, політологи, історики, письменники, краєзнавці, представники територіальних громад Хмельниччини, зокрема Ізяславської міської ради, бібліотекарі та педагоги Ізяславської та Чорноострівської ОТГ.

Спікерами конференції були:

– громадська діячка онлайн-студії “Діє-Слово” Олена Заславська (м. Київ);

– головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи апарату виконкому Ізяславської міської ради, історик, член Національної спілки краєзнавців України Віктор Кучерук (м. Ізяслав);

– письменник, дослідник, автор численних історичних розвідок, публікацій і книг про українсько-єврейські стосунки часів УНР Алік Гомельський (м. Торонто, Канада);

– громадський діяч, політолог, дисидент єврейського походження, діяч українсько-єврейського руху, виконавчий співпрезидент ВААД України та виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс ( м. Київ) та інші.

Модераторкою конференції була аспірантка К-ПНУ, громадська діячка, письменниця, голова ГО “Товариство Сонця та Місяця” Лора Підгірна.

Технічне забезпечення онлайнової конференції організувала голова ГО “Подільська освітня платформа”, доцент кафедри журналістики К-ПНУ Оксана Почапська.

Вшановуючи пам’ять сотень тисяч євреїв, українців, ромів та представників інших національностей, нас об’єднує не лише скорбота за безневинно вбитими й замордованими чоловіками, жінками й дітьми, вшанування їх пам’яті та засудження нацистської ідеології, але й справедливе бажання, щоб пам’ять про трагедію Бабиного Яру й інші місця в Україні, де в роки Другої світової війни відбувалися масові розстріли нацистами мирного населення, сьогодні не перетворювалися на інструмент московської гібридної пропаганди, засіб маніпуляції історичними фактами та підміною понять. Не секрет, що сьогодні країна-агресор Росія, крім військових дій на Сході, розгорнула гібридну пропагандистську кампанію і прагне через 80 років перекласти злочини нацистів на українців. Маніпулюючи історичними фактами, ігноруючи розсекречені документи НКВС-КДБ та ЦРУ намагається продемонструвати злочинцям українських патріотів, членів ОУН-Б, що боролися за відновлення української державності та самі стали жертвами нацистських переслідувань і санкціонованих радянською владою цинічних вбивств. “Годуючи” світову громадськість міфом про те, що до трагедії Бабиного Яру причетні українські патріоти, зокрема члени ОУН-Б, кремлівські пропагандисти та агенти впливу продовжують формувати парадигму на брехні та фейках, що не відповідає дійсності та суперечить історичним реаліям.

Тож сьогодні свідомим українцям, євреям, усім, для кого трагедія Бабиного Яру не є порожнім звуком, не потрібна пафосна ексклюзивна політика вшанувань, тим більше за московськими сценаріями та наративами, котрі нам намагаються нав’язати. Своєю боротьбою за суверенітет і державність Україна заслужила мати власне бачення й підходи у вирішенні внутрішніх питань героїзації українських патріотів, вшанування пам’яті та меморіалізації такої трагедії Бабиного Яру, право на власну політику пам’яті крізь призму українського погляду! Переконаний в тому, що коли ми проводимо такі зустрічі, то віддаємо данину пам’яті й поваги тим, хто був убитий у Бабиному Яру, а також тим, хто не змовчав, не дав приховати цей страшний злочин. Пам’ять про трагедію Бабиного Яру – запорука того, що такі злочини ніколи не повторяться знову!

Василь Кобильник, проректор із науково- педагогічної роботи