Представники К-ПНУ взяли участь у науково-методичному семінарі «Громадянська освіта в умовах сучасних викликів»

Представники К-ПНУ взяли участь у науково-методичному семінарі «Громадянська освіта в умовах сучасних викликів»

21 вересня вчителі громадянської освіти Дунаєвецької міської та Солобковецької сільської територіальних громад поспілкувались в онлайновому просторі з викладачами і магістрантом історичного факультету в межах науково-методичного семінару «Громадянська освіта в умовах сучасних викликів», ініційованого Центром професійного розвитку педагогічних працівників.

У роботі семінару взяв участь декан історичного факультету, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Глушковецький, який наголосив на важливості співпраці педагогів ЗЗСО із закладами вищої освіти як суб’єктами підвищення кваліфікації та можливості реалізації спільних ініціатив у майбутньому.

В умовах модернізації системи освіти комплексний підхід до вирішення завдань, пов’язаних з формуванням активного та відповідального громадянина з високим почуттям власної гідності, стійкою громадянською позицією, готовністю до виконання громадянських обов’язків педагогам запропонував кандидат історичних наук, старший викладач кафедри всесвітньої історії Олександр Юга. Він зазначив, що Концепція розвитку громадянської освіти в Україні базується на необхідності створення сприятливих умов для формування та розвитку громадянських компетентностей людини у всіх сферах і на всіх рівнях освіти. Це дозволить громадянам краще розуміти свою роль в умовах демократії, відповідально ставитися до свої прав та обов’язків, покращити свою здатність брати активну участь у суспільно-політичних процесах. Особливий акцент Олександр Анатолійович зробив на формуванні в учнів таких громадянських компетентностей, як: здатність критично аналізувати інформацію, розглядати питання з різних позицій, приймати обґрунтовані рішення та реалізувати медіаграмотність, які є інструментом для розширення можливостей розвитку особистості в суспільстві, стимулювання її автономії та відповідальності.

Про роль освітніх молодіжних проєктів у формуванні громадянського суспільства розповів Максим Сльозкін, магістрант 2 курсу спеціальності Історія та археологія, керівник наукового сектора студентського самоврядування історичного факультету. Учителів суспільних дисциплін зацікавила пропозиція спікера вдосконалити навички міжкультурного діалогу, стати рушіями сталих змін у суспільстві завдяки участі у міжнародних тренінгах Британської ради в Україні.

Дякуємо спікерам науково-методичного семінару за змістовні та інформативні виступи, корисний контент і сприяння в організації заходу.

Консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Шендерук