Осінь надихає: засідання Студентського ораторського клубу в форматі секції «Риторика»

Осінь надихає: засідання Студентського ораторського клубу в форматі секції «Риторика»

05-06 жовтня в університеті проходила чергова Наукова конференція студентів і магістрантів за підсумками НДР у 2020–2021 навчальному році. Уже декілька років поспіль у секції «Іноземна філологія» працює підсекція «Риторика», якою керує доцент Тетяна Білоусова. Цього разу наукові вподобання об’єднали 17 здобувачів освіти 1-3 курсів факультету іноземної філології різних спеціальностей. Учасники прослухали і обговорили 4 доповіді членів Студентського ораторського клубу.

Перший виступ був присвячений ідеалам краси, що нав’язують молоді соціальні мережі. Діана Місюра і Валерія Сіднюк (група Pol1-B20) розповіли про тренди, які можуть спричинити втрату індивідуальності, уніфікувати красу кожної людини. Вони описали «портрет стандартної красуні» за версією соцмереж: пухкі губи, ідеально окреслені брови, довгі нігті з вишуканим манікюром… Утім, вам це все відомо.

Чому ж слід опиратися таким впливам? По-перше, щоб не бути «як усі». По-друге, щоб уникнути низької самооцінки, фрустрації, не вдаватися до крайніх заходів для досягнення уявного ідеалу. По-третє, щоб зберегти природність і своє неповторне «Я». Тверезо оцінюй і люби себе такою або таким, яка (який) ти є, – цей девіз став логічним завершенням виступу.

Щодо виголошення промови, варто відзначити техніку парного виступу, чіткі відповіді на запитання присутніх, експресивність, використання власного життєвого досвіту (4 місце).

У другій доповіді йшлося про таке цікаве явище як скевоморфізм. Владислав Михайлюк (Pol1-B20) на простих прикладах доводив, що скевоморфи, тобто об’єкти або властивості, які імітують дизайн схожих артефактів, з давніх давен оточують нас у повсякденному житті. Форма лампочки схожа на полум’я свічки, а перші лампочки Томас Едісон навмисно робив не занадто яскравими, щоб не відштовхувати покупців надмірною новизною. Сучасні джинси досі мають маленькі кишені, які раніше використовувались для зберігання запальничок або ключів. Радіаторна решітка електромобілів абсолютно не функціональна з погляду роботи двигуна, але від неї не відмовляються. Ці та багато інших скевоморфів прикрашають, приваблюють, повертають споживача у звичний світ, у минуле, і одночасно привчають його легше сприймати нове.

Виступ Влада супроводжувався технічно складною і яскравою презентацією, завдяки якій інформація сприймалась структуровано, порційно, однозначно. Мовлення оратора було граматично правильним, емоційним, супроводжувалось виразною мімікою, жестикуляцією та активним спілкуванням з аудиторією. Правда, йому ще треба побороти деякі недоліки, але, як то кажуть, хто не без гріха… (2 місце).

Катерина Ковальчук, яка навчається в магістратурі природничо-економічного факультету (група 001-M20) і вже третій рік є активним членом Ораторського клубу, розповіла присутнім про власний досвід індивідуальних занять з іноземних мов. Як зазначила Катерина, участь у засіданнях клубу позбавила її страху перед аудиторією, навчила висловлюватись коротко, інформативно, виразно, і це дуже допомагає їй у роботі з дітьми.

Стиль ораторки – вільний, приязний, оповідний – справив дуже приємне враження на слухачів. А про рівень професіоналізму дівчини можна судити з розмаїття прийомів і матеріалів, якими вона користується сама і якими щедро поділилася зі своїми слухачами. Це певні правила спілкування, методичні знахідки, література, ігри, маса корисних сайтів, сторінок у соцмережах тощо. Присутні не лише уважно слухали виступ, але й фотографували слайди, ставили уточнювальні запитання, висловлювали подяку за надану інформацію. Можна лише позаздрити учням, які мають таку креативну, доброзичливу і зацікавлену вчительку (3 місце).

Єлізавета Нетеча (Ang1-B19). У своїх дописах про роботу клубу я неодноразово згадувала про чудові виступи дівчини, і цього разу Єлізавета також не підвела – дуже цікаво розповіла про мотиви, позитивні й негативні наслідки стилізації життя молоді в період карантинних обмежень. Безперечно, тема актуальна, адже кожен із присутніх відчуває потребу в самовираженні, єднанні з однодумцями, у схваленні свого образу і стилю життя. Ораторка наголосила на тому, що скрутні карантинні часи змусили багатьох людей замислитись про справжні цінності та своє місце в соціумі, переоцінити деякі речі, відшукати нові шляхи самовдосконалення. Вона коротко згадала сучасні молодіжні стилі, проілюструвавши розповідь яскравими слайдами, і детально зупинилась на тому, який до вподоби саме їй. Це стиль «Темна академія» (Dark academia), започаткований у минулому десятилітті як естетична течія серед англомовних користувачів інтернету. Його назва відсилає нас до неофіційного найменування жанру художніх творів про події, що відбуваються в стінах університетів «Ліги плюща» («Таємна історія» Донни Тартт, «Моріс» Едварда Моргана Форстера, «Повернення в Брайдсхед» Івліна Во, «Щоденник метелика» Рейчел Кляйн та ін.). Естетиці «Темної академії» притаманні популяризація стриманості та «вантажності» одягу, любов до читання, романтизація навчального процесу.

Слід відзначити, що всі ці якості якнайкраще продемонструвала сама Єлізавета: стримана і одночасно м’яка манера говоріння, логічність, виразність і багатство мовлення, обґрунтованість висновків, глибоке знання матеріалу, самовідданість, швидка реакція на запитання, доброзичливість і відкритість (1 місце). До речі, академічні якості Єлізавети Нетечі отримали ще одну високу оцінку: на перший семестр 2021/22 навчального року їй призначено академічну стипендію Президента України! Бажаємо нових звершень у навчанні та науковій роботі!

Підбиваючи підсумок цього засідання, хочу особливо відзначити активність слухачів. Кожен виступ викликав жваве обговорення, під час якого вони ділились своїми думками, доповнювали або навіть критикували певні факти. Оцінювали доповіді, заповнюючи розлогу анкету, у якій враховано 25 критеріїв. Наприкінці виступів дякували ораторам та висловлювали побажання щодо майбутніх зустрічей.

Тож запрошуємо всіх охочих долучитись до роботи Студентського ораторського клубу!

Керівник клубу доцент Тетяна Білоусова