Розпочато цикл гостьових лекцій з актуальних проблем етнолінгвістики

Розпочато цикл гостьових лекцій з актуальних проблем етнолінгвістики

Уже багаторічною традицією стала співпраця викладачів факультету української філології та журналістики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з колегами, що представляють факультет української філології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Науковці та студенти щорічно доповідають на наукових конференціях у цих закладах, публікують статті у фахових збірниках з філології, наукових часописах.

Спільне наукове завдання – зібрати та систематизувати зразки народного мовлення, тексти про звичаї та обряди Поділля – об’єднало зусилля навчально-наукової лабораторії діалектологічних досліджень нашого вишу та Східноподільський лінгвокраєзнавчий центр Уманського університету. Уже багато років триває робота над укладанням Словника подільського говору, на сьогодні опубліковано бібліографічний покажчик «Подільський говір» (укл. Інна ГОРОФ’ЯНЮК, Наталія КОВАЛЕНКО, Тетяна ТИЩЕНКО).

12 листопада 2021 року для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальностей 014.01 Середня освіта (Українська мова і література) та 035 Філологія спеціалізації 035.01 Українська мова і література факультету української філології та журналістики гостьову лекцію з етнолінгвістики прочитала керівник Східноподільського лінгвокраєзнавчого центру ТИЩЕНКО Тетяна Миколаївна, кандидат філологічних наук, професор кафедри української мови та методики її викладання.

Студенти дізналися про основні здобутки та актуальні проблеми в дослідженні української обрядової лексики та фразеології, на прикладі презентованої праці Тетяни Миколаївни «Східноподільський родинний обряд: лексикографічний і текстовий опис» (Умань, 2014. 390 с.) ознайомилися з цінним досвідом записування та систематизації матеріалів, правилами укладання текстів усного мовлення від носіїв говірок. Це надзвичайно важливо тепер, адже студенти наступного тижня розпочинатимуть виконувати завдання діалектологічної практики.

Коваленко Наталія, керівник навчально-наукової лабораторії

діалектологічних досліджень