Записуємо та зберігаємо скарби народного мовлення

Записуємо та зберігаємо скарби народного мовлення

22 листопада 2021 р. відбулася настановна конференція до навчальної діалектологічної практики для здобувачів вищої освіти спеціальностей 014 Середня освіта (Українська мова і література) та 035 Філологія спеціалізації 035.01 Українська мова та література факультету української філології та журналістики. Керівники практики – доценти кафедри української мови Наталія Коваленко і Наталія Шеремета.

Діалектологічна практика логічно завершує навчально-пізнавальну та науково-дослідну роботу студентів з освітньої компоненти «Українська діалектологія», забезпечує перевірку дієвості набутих знань і вмінь, виробляє більш усвідомлену потребу вдосконалювати свою професійну компетентність сприймати українську мову як національно-культурний феномен, як один із найголовніших засобів національної ідентичності та самовираження особистості.

Діалектне мовлення –  це складне гетерогенне явище, яке можна пізнати тільки шляхом виявлення та усвідомлення його структурних зв’язків і відношень, тому безпосереднє долучення студентів до скарбниці живого мовлення сприятиме не лише форму­ванню високої загальномовної ерудиції майбутніх учителів-словесників і філологів, а й підготує їх до роботи в умовах діалектного оточення.

Викладачі ознайомили студентів із програмою практики, презентували основну літературу та довідкові матеріали, долучені до відповідної сторінки в модульному об’єктно-орієнтованому динамічному навчальному середовищі.

Живе спілкування з носіями говіркового мовлення, систематизація текстів, самостійне укладання словничків діалектної лексики та фраземіки досліджуваної говірки  допоможуть здобувачам вищої освіти усвідомити проблеми етногенезу, глотогенезу та етнокультурної історії свого краю, уможливлять набуття вмінь накопичувати і досліджувати мовні факти, розширять світогляд, виховуватимуть потяг до самоосвіти.

Керівники навчальної діалектологічної практики

Наталія КОВАЛЕНКО, Наталія ШЕРЕМЕТА