Студентка факультету української філології та журналістики Валерія Доннікова – учасниця Міжнародного інтеграційного проєкту

Студентка факультету української філології та журналістики Валерія Доннікова – учасниця Міжнародного інтеграційного проєкту

24 листопада 2021 року відбулася третя зустріч-обговорення студентських наукових робіт ХХV Міжнародної конференції «HOMO POLITICUS: RYTUAŁY, OBRZĄDKI, WYDARZENIA», що зреалізовує Міжнародний інтеграційний проєкт для студентів, магістрантів і аспірантів «SZKOŁA OTWARTEGO UMYSŁU» за сприяння Університету ім. Я. Кохановського в м. Кельце (Республіка Польща). До заходу приєдналися представники різних країн, зокрема України, Польщі, Казахстану та ін. Студентка ІІ курсу спеціальності 035 Філологія (Українська мова і література), голова студентської ради факультету української філології та журналістики Валерія ДОННІКОВА блискуче виголосила доповідь «Орнітонім ЛЕЛЕКА в сучасному українському діалектному мовленні», підготовлену під час вивчення дисципліни «Етнолінгвістика»; керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Наталія КОВАЛЕНКО.

Презентація цієї теми викликала особливе зацікавлення в слухачів, адже дослідження символіки птаха не обмежилося лише аналізом фразеологізмів зі словом ЛЕЛЕКА та його варіантів БУЗЬКО, БУЗЬОК, БОЦЯН, ЖАБОЇД з українського територіального мовлення зокрема та культури загалом. Валерія ДОННІКОВА зіставила факти з різних слов’янських і неслов’янських культур, наприклад, наскільки цього птаха цінують у різних країнах, якої символіки надають (у Німеччині, наприклад, лелека занесений до «Червоної книги», тому там створюються всі умови для їхнього проживання, починаючи від встановлення на приватних будинках штучних гнізд і закінчуючи спеціальними охоронними станціями). До обговорення теми долучилися науковці Польщі, адже цей птах має величезне значення для поляків – на його честь названо більше 40 міст, створено кілька родових гербів, активно знімають документальні та художні фільми, де в центрі уваги – лелека. Щороку 31-го травня жителі Польщі святкують дуже важливий для них день – День боцяна.

Особливо вразило, що модератор конференції доктор філологічних наук, професор Олег ЛЕЩАК спеціально запросив узяти участь у цьому засіданні й дослідника-орнітолога, який багато років вивчає особливості лелек, їх різновиди, спосіб життя, варіанти назв. Усім учасникам було дуже цікаво обговорювати проблеми в такому поєднанні різних наук.

Вітаємо Валерію ДОННІКОВУ та її наукового керівника Наталію КОВАЛЕНКО, бажаємо подальших успішних результатів у реалізації цього Міжнародного інтеграційного проєкту.

Оксана ЛІВІЦЬКА, заступник декана факультету

української філології та журналістики з міжнародних зв’язків