Вітання до 140-річчя від дня народження Івана Огієнка

Вітання до 140-річчя від дня народження Івана Огієнка

У літописі Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка 14 січня 2022 року – знаменна і вікопомна дата. Першому ректорові, його засновнику і патрону виповнюється 140 років.  Наш Університет удостоєний високої чести носити ім’я Великого Українця. Його численний колектив гордо сповідує високі ідеї, закладені Іваном Огієнком у фундамент рідного Університету, засвідчує глибоку шану засновнику alma mater, широко визнає і втілює в життя великомудрі настанови ректора, які є взірцевими для наслідування й активного впровадження в освітній і виховний процес.

Іван Огієнко – завжди сучасний! Людина енциклопедичних знань, непересічного таланту, крицевої волі. Визнаний у світі вчений,  історик і теоретик церкви, релігієзнавець, політичний, громадський, культурний і церковний діяч, педагог, митрополит Української автокефальної православної церкви. Геній Іван Огієнко невичерпальний, повсякчас відкриваються нові грані його таланту. Ім’я, різнобічна діяльність Першого ректора уособлює Українську самостійність, високу духовну сутність нації, ідею незламності й незнищенності українського духу, правічну тяглість українців до свободи і незалежності.

Складний шлях повернення Івана Огієнка до України, до рідного Університету, але він незворотній. Перший ректор є і назавжди залишиться його символом, взірцем моральних, духовних, інтелектуальних  чеснот, визначальних для колективу і університетської молоді.

Дорога громадо Університету Огієнка, шановні випускники і майбутні студенти! Щиро вітаю з ювілейним днем народження Великого Українця! Гідно плекаймо і примножуймо його справу, стійкості і незламності нам усім на цій нелегкій дорозі, нескореності духу й наснаги продовжувати та втілювати в життя його високі життєві постулати!

Сергій Копилов, ректор університету