Не імператив, а конструктивне узгодження: презентація посібника «Конструктор вправ. Збірник практичних завдань з інфомедійної грамотності, інтегрованої до фахової підготовки студентів журналістів»

Не імператив, а конструктивне узгодження: презентація посібника «Конструктор вправ. Збірник практичних завдань з інфомедійної грамотності, інтегрованої до фахової підготовки студентів журналістів»

16 лютого було презентовано посібник «Конструктор вправ. Збірник практичних завдань з інфомедійної грамотності, інтегрованої до фахової підготовки студентів журналістів».

Робота над посібником тривала упродовж усього 2021 року. Було долучено викладачів, які працюють зі студентами журналістських відділень: Юлія Любченко, Наталія Тяпкіна, Олена Усманова, Людмила Чернявська (Запорізький національний університет), Олеся Мединська, Галина Синоруб (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка), Оксана Почапська (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка), Олександра Розумієнко, Олександра Усенко (IREX), Олена Росінська (Київський університет імені Бориса Грінченка), Олена Самойленко (Інститут демократії імені Пилипа Орлика), Світлана Семенко (Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка), Олена Чуранова (Могилянська школа журналістики). Відповідальні редактори та упорядники: Галина Будівська, Діана Дуцик, Олена Тараненко.

Вправи, завдання та аудіоподкасти словника підготовлені в межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств Великої Британії та США, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси. Авторський колектив – викладачки фахових журналістських дисциплін в університетах – учасниках проєкту, а також експертки IREX  та Українського інституту медіа та комунікації.

Як зазначають редактори й упорядники посібника, «метою проєктної діяльності в закладах вищої освіти є розвиток навичок критичного сприйняття інформації (КСІ) викладачів для навчання медіаграмотності та навичкам КСІ  на постійній основі студентів-педагогів. Методика проєкту сфокусована на інтеграції інфомедійної грамотності як в шкільні предмети, так і в процес викладання студентам – майбутнім педагогам».

Сам посібник побудовано за принципом конструктора, де кожен викладач може знайти собі необхідну вправу відповідно до теми чи до тієї дисципліни, яку він читає.

Посібник розміщено на ресурсі проєкту «Journalism Teachers’ Academy»: https://e-courses.jta.com.ua/e-manuals/konstruktor-vprav-irex/

Презентація була організована ГО «Український інститут медіа та комунікації», Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в Україні. Учасники: Діана Дуцик – виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації», модераторка; Марина Дорош – IREX; Олена Тараненко – IREX; Валерія Ковтун – МКІП, Національний проєкт з медіаграмотності “Фільтр”; представниці та представники факультетів журналістики вищих навчальних закладів України. Трансляція велася на ресурсах УКРІНФОРМ.

Трансляцію презентації посібника можна переглянути за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=e4CbUXsvo9s

 Оксана Почапська, доцент кафедри журналістики КПНУ імені Івана Огієнка