Медіаграмотний HUB: виходимо за межі!

Медіаграмотний HUB: виходимо за межі!

18 лютого на платформі Zoom було проведено підсумковий захід проєкту «Медіаграмотний HUB: виходимо за межі!», основна мета якого – створення циклу навчальних відеороликів з інфомедійної грамотності для людей із вадами слуху.

Ідея цього проєкту не виникла раптово. У Кам’янці-Подільському з 1992 року функціонує Кам’янець-Подільське учбово-виробниче підприємство товариства глухих, а також Кам’янець-Подільський навчально-реабілітаційний центр Хмельницької обласної ради. Відповідно мова йде про значну частину населення, яка залишається поза освітніми трендами і освітніми напрямами. Більше того, вони залишаються з інформаційними потоками сам-на-сам, що заважає їм брати повноцінну участь у творенні громадянського суспільства, відстоюванні власних прав і свобод.

Створюючи «Медіаграмотний HUB», ми бачили його майданчиком для рівних освітніх можливостей для різних категорій населення, у тому числі й людей із інвалідністю, які часто не мають доступу до якісного освітнього контенту. Саме тому створення тематичного циклу відеороликів із медіаграмотності для осіб зі значними вадами слуху – це той вектор розвитку неформального освітнього процесу, що здатний спровокувати рух освітян в цьому напрямі, а також залучити осіб із інвалідністю до участі у формуванні громадянського суспільства й розвитку власної територіальної громади.

Проєкт «Медіаграмотний HUB: виходимо за межі» є продовженням проєкту «Медіаграмотний HUB: вільний освітній простір», що було створено при Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Основні здобутки проєкту «Медіаграмотний HUB: вільний освітній простір» – створення студії для зйомок відеороликів, розроблення і проведення тренінгів з інфомедійної грамотності для різних категорій населення – дасть можливість продовження роботи через залучення аудиторії із інвалідністю (на цьому етапі мова йде про людей зі значними вадами слуху).

Проєкт «Медіаграмотний HUB: виходимо за межі!» став можливим завдяки потужному проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств Великої Британії та США, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси.

Уже найближчим часом навчальні відеоролики будуть розміщені у вільному доступі на YouTube-каналі кафедри журналістики. Стежте за нашими анонсами. З нами цікаво і медіаграмотно.

 

Оксана Почапська, доцент кафедри журналістики