Світла й вічна пам’ять професорові Анатолію Верланю

Світла й вічна пам’ять професорові Анатолію Верланю

20 лютого відійшов у вічність видатний науковець України, доктор технічних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту проблем моделювання в енергетиці імені Г.Є. Пухова НАН України, член-кореспондент НАПН України, академік Академії технологічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, почесний академік НАПН України, почесний професор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Вінницького національного технічного університету, Черкаського державного технологічного університету, почесний доктор Ташкентського державного технічного університету Анатолій Верлань.

Анатолій Федорович – відомий український учений у галузі інформаційних технологій, математичного і комп’ютерного моделювання. Здобувши в 1956 році вищу освіту на електротехнічному факультеті Київського політехнічного інституту, він почав працювати в Національній академії наук України в колективі, на базі якого згодом, у 1981 році, утворили Інститут проблем моделювання в енергетиці. Саме там йому вдалося сформувати науковий напрям у комп’ютерному моделюванні фізичних та інформаційних процесів на базі застосування апарату інтегральних рівнянь, у межах якого утворилась наукова школа, представниками якої є численні вчені України та зарубіжжя.

Під науковим керівництвом Анатолія Федоровича захищено 21 докторську та понад 40 кандидатських дисертацій. Упродовж свого надзвичайно наповненого інтелектуальною працею життя він, крім дуже вагомої для блага нашої країни наукової роботи, також виконував важливі завдання, пов’язані з підвищенням якості навчання молоді у вітчизняних школах і в закладах вищої освіти. З 1965 року Анатолій Верлань брав участь у розробленні шкільних навчальних програм, методик, створює багатотиражні посібники з основ кібернетики. Є автором 517 наукових праць та винаходів, численних наукових монографій, посібників та підручників, за якими навчались учні, студенти та молоді вчені у перші роки незалежності України та продовжують навчатися й зараз сучасники.

Анатолій Федорович брав участь у становленні першої в колишньому СРСР Малої академії наук (Кримської) та низки інших малих академій в Україні. У 1975 році заснував Київську малу академію наук, яку й очолив.

За визначні заслуги в галузі досліджень з енергетики Анатолій Верлань став лауреатом премії імені Г.Ф. Проскури НАН України (1983 рік). За видатні досягнення в галузі обчислювальної техніки, приладобудування й створення засобів і систем автоматизації та управління йому присуджено наукову премію імені С.О. Лебєдєва Президії НАН України (1998 рік). За досягнення у сфері освіти вчений нагороджений орденом «Знак Пошани», нагрудними знаками Міністерства освіти і науки України «А.С. Макаренко», «Відмінник освіти України», медалями НАПН України «Ушинський К.Д.», «Григорій Сковорода», «Володимир Мономах».

Ректорат і науково-педагогічний колектив Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка висловлює щирі співчуття рідним, близьким, друзям із приводу смерті професора Анатолія Верланя.

Вічна пам’ять Вам, Анатолію Федоровичу!

Ректорат К-ПНУ,
кафедра комп’ютерних наук К-ПНУ