Тренінг-курс «ЗНАЮ – РОЗПІЗНАЮ – ВМІЮ – ЗАПОБІГАЮ»

Тренінг-курс «ЗНАЮ – РОЗПІЗНАЮ – ВМІЮ – ЗАПОБІГАЮ»

Із 28 січня до 18 лютого за ініціативи Центру професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради проходили заняття тренінг-курсу з протидії булінгу “ЗНАЮ – РОЗПІЗНАЮ – ВМІЮ – ЗАПОБІГАЮ” для відповідальних осіб за протидію булінгу в закладах освіти Кам’янець-Подільської міської територіальної громади. Розробниками та тренерами тренінгу були: Ірина Савель, практичний психолог вищої категорії, психолог-методист ЗОШ №17, Наталія Гевчук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи К-ПНУ.
Під час занять учасники мали змогу обговорити питання феномена булінгу, з’ясувати різницю між булінгом та іншими формами насильства, пояснити «Трикутник» та «Спіраль» булінгового процесу в колективі. Було визначено законодавчі норми врегулювання булінгу. До інформаційних повідомлень долучилася юристка, консультантка Національної гарячої лінії для дітей та молоді, ГО Ла Страда Україна Дарія Пильо.
Під час проведення занять були використані соціально-профілактичні ігри «Коло безпеки» та «СТОП насильству» для роботи з булінгом, які презентували представники Всеукраїнського громадського Центру «Волонтер».
Присутні також розглянули поняття кібербулінг як одну з найпоширеніших форм цькування під час пандемії. Було визначено, як працює формула «БЛОКУЄМО-МІРКУЄМО-НЕ ПАНІКУЄМО-ДО ДОРОСЛИХ ПРЯМУЄМО», обговорено алгоритми дій в разі виявлення проявів булінгу в закладі освіти.
Присутні мали можливість відпрацювати практичні ситуації щодо різних видів булів. По завершенню тренінгу учасники отримали сертифікати про проходження навчання.
Наталія ГЕВЧУК, кандидат педагогічних наук, доцент,
старший викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи К-ПНУ імені І. Огієнка