ВНУТРІШНЯ АКРЕДИТАЦІЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ К-ПНУ

ВНУТРІШНЯ АКРЕДИТАЦІЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ К-ПНУ

Згідно із Законом України «Про вищу освіту», якість вищої освіти є відповідністю умов провадження освітньої діяльності та результатів навчання вимогам законодавства та стандартам вищої освіти, професійним та/або міжнародним стандартам (за наявності), потребам заінтересованих сторін і суспільства, що забезпечується шляхом здійснення процедур внутрішнього та зовнішнього забезпечення якості. Відповідно до Порядку критеріїв, системи індикаторів й основних заходів системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти в К-ПНУ для успішного проходження акредитаційної перевірки Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти освітньо-професійних програм спеціальностей К-ПНУ, навчально-методичний центр забезпечення якості освіти та структурні підрозділи університету розробили та реалізували: Порядок внутрішньої акредитації освітніх (освітньо-професійних/освітньо-наукових) програм спеціальностей К-ПНУ (затверджено вченою радою К-ПНУ 29.06.2021 р., протокол №8) та План внутрішньої акредитації освітньо-професійних програм спеціальностей К-ПНУ в 2021-2022 н. р. (затверджено вченою радою К-ПНУ 30.08.2021 р., протокол №10).

Відповідно до зазначених вище нормативних документів у К-ПНУ у 2021-2022 н. р. було успішно проведено внутрішню акредитацію 16 освітньо-професійних програм спеціальностей К-ПНУ освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» за участю ректора університету, проректорів, деканів факультетів і директора навчально-наукового інституту української філології та журналістики, завідувачів кафедр, керівників структурних підрозділів, гарантів та членів проєктних груп. Планово проходили засідання, на яких детально обговорювалися матеріали самооцінювання освітньо-професійних програм спеціальностей К-ПНУ та були надані пропозиції відповідно до розподілених критеріїв і вимог системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти в К-ПНУ й критеріїв Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти МОН України. Позитивним результатом проведеної роботи для К-ПНУ є успішне проходження акредитації освітньо-професійних програм спеціальностей вишу освітнього ступеня «магістр» у І семестрі 2021-2022 н. р.

Освітньо-професійні програми спеціальностей університету освітнього ступеня «бакалавр» на сьогодні проходять акредитаційну перевірку Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, яке керується Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2022 р. № 295 «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану».

Навчально-методичний центр
забезпечення якості освіти