Вінок пам’яті: 70-та річниця з Дня народження Танасія Колотила

Вінок пам’яті: 70-та річниця з Дня народження Танасія Колотила

18 жовтня 2022 року святкував би свій 70-річний ювілей кандидат філологічних наук, доцент Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, відомий в Україні науковець, член Національної спілки краєзнавців України, член громадської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка», буковинець, який своє життя присвятив дослідженню етнорегіону Поділля, Танасій Іванович Колотило.

Його життя постійно потребувало слова – слова в звертанні до студентської аудиторії, слова під час робочої бесіди з респондентами в етнологічних експедиціях…. Слова прагне сьогодні і його душа. Слова – на пошану колеги, фольклориста-польовика, фольклориста-теоретика, засновника та організатора навчально-наукової лабораторії етнології в університеті, аналогів якої важко знайти в закладах освіти України, оберігача українських традицій, режисера-постановника неодноразових народознавчих заходів на відзначення народних і державних свят в університеті. Людини, яка, як яскрава комета, згоряючи, залишає слід, що бачать інші.

Майже половину свого життя Танасій Іванович віддав роботі в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.

«Слава і гордість» − так про таких людей, як Танасій Іванович Колотило, сказано в передньому слові книги шани й пам’яті «Кам’янець-Подільський державний університет в особах», започаткованої ексректором, доктором історичних наук, професором Олександром Завальнюком. За заслуги перед університетом, відданість справі Танасія Івановича було нагороджено державним знаком «Петро Могила», а також грамотами і подяками. Щедро та щиро про нього відгукувалися друзі, колеги, шанували його і студенти. У 2018 році ім’я Танасія Колотила та короткий біографічний нарис про нього ввійшли до найповнішого двотомного видання «Українська фольклористична енциклопедія».
Короткий земний шлях судила йому доля, та внесок, який зробив Танасій Іванович на цьому шляху, глибокий. Робота для нього була його особистим життям.
Хай стелиться легкою ходою дорога у вічність. Справа, розпочата Вами, продовжується…

Валерій Щегельський,
кандидат філологічних наук,
старший викладач кафедри історії української літератури і компаративістики,
завідувач навчально-наукової лабораторії етнології