Участь команди кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання К-ПНУ у відновленні здоров’я поранених захисників України

Участь команди кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання К-ПНУ у відновленні здоров’я поранених захисників України

У межах підписаного Договору про співпрацю зі Спортивно-реабілітаційним центром м. Красилова 22 жовтня 2022 року на базі Центру науково-педагогічні працівники, здобувачі та випускники кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання К-ПНУ провели низку заходів із пацієнтами та співробітниками Старокостянтинівського військового госпіталю. Зустріч відбулася за сприяння та особистої підтримки директора Спортивно-реабілітаційного центру Андрія Базюка.

До складу професійної команди Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка увійшли декан факультету фізичної культури Іван Стасюк, завідувач кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання доцент Евеліна Жигульова, викладачі кафедри – доцент Андрій Заікін, старші викладачі Руслан Бутов, Юлія Михальська, здобувачі вищої освіти (Єлизавета Сєфєрідіна, Юлія Снігур, Артем Богуцький, Тетяна Гузела– 2 курс; Софія Бондаренко, Вікторія Глушич– 3 курс; Анастасія Рощук, Вікторія Болдіна– 4 курс; Катерина Хомовська– 2 курс) і випускники спеціальності Фізична реабілітація/Фізична терапія, ерготерапія (Андрій Христофор, Дмитро Василишин, Вадим Моргун та Наталя Мушкет), а також керівник відділу фандрайзингу Вероніка Буторіна.

 

Ніла Островська, міський голова м. Красилова, відвідала захід та відзначила цінність взаємодії фахівців Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, територіальної громади і військових медиків. Декан факультету фізичної культури Іван Стасюк наголосив на перспективі подальшої співпраці у напрямах обміну досвідом між академічною спільнотою, молоддю, реабілітологами-практиками та органами місцевого самоврядування.

Співробітники Спортивно-реабілітаційного центру і госпіталю були залучені до науково-методичного семінару «Особливості медичної реабілітації військовослужбовців». Обговорено питання формування професійних компетентностей фахівців реабілітаційної сфери, особливості підходів до покращення психофізичного стану військовослужбовців, які зазнали поранень, а також важливі аспекти практичної підготовки майбутніх фізичних терапевтів. Відбувся обмін думок щодо впровадження актуальних методик фізичної терапії у реалізацію ОП «Фізична реабілітація».

Представники К-ПНУ надали Захисникам України консультативну допомогу в залах для реабілітації, масажних кабінетах, кабінеті психолога. Згідно з розробленою робочою програмою із пораненими працювало п’ять фахових команд, зо складу яких увійшли здобувачі, випускники та викладачі, що проводили реабілітаційне обстеження: здійснювали зовнішній огляд пацієнтів, визначали функціональні показники суглобів (гоніометрія, мануально-м’язове тестування). За результатами обстеження було сформовано низку індивідуальних порад щодо корекції процесу реабілітації воїнів.

У дружній атмосфері в конференц-залі для всіх учасників майбутні фахівці  провели тренінг «Щось із пам’яттю моєю сталось…» (модератор Катерина Хомовська) та фіторелакс (модератор Евеліна Жигульова). Приємно було почути відгуки учасників заходу, їхні враження від спілкування з реабілітаційними командами та готовність використовувати надані рекомендації щодо відновлення свого здоров’я.

Колектив Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка вірить у перемогу України та продовжує докладати всіх зусиль для підготовки кваліфікованих фахівців і допомоги непереможним українським воїнам.

Кафедра фізичної реабілітації
та медико-біологічних основ фізичного виховання