Студенти історичного факультету К-ПНУ підвищили рівень фахових компетентностей під час археологічної практики

Студенти історичного факультету К-ПНУ підвищили рівень фахових компетентностей під час археологічної практики

На  історичному  факультеті  Кам’янець-Подільського національного університету пройшла археологічна практика на території колишнього Казанського собору, у якому (1920 р.) вперше в історії церкви Служба Божа відбулася українською мовою, а згодом він став Українським кафедральним собором Української Автокефальної Православної Церкви. Але у 1930-х роках собор було підірвано, а поховання священників у його підвалах розграбовано.

Експедиційні роботи на пам’ятці архітектури були пов’язані з подальшою розчисткою та консервацією підвальних приміщень, що пришвидшить відбудову національної святині.

Під час досліджень трапилися перші знахідки – це уламки кераміки ХІХ – поч. ХХ століть, кахлів, кістки тварин та інше начиння.

Упродовж першого  тижня на об’єкті працювала група IstP1-B22. Знахідки представлені уламками кераміки періоду XVIII-XIX століть, побутовими металевими виробами, кістковими залишками тварин.

Окрім розкопок, група займалася розчисткою підвалів колишнього собору, щоб пізніше побачити загальну та повну картину всього об’єкта.

Продовжила археологічні розкопки група IstP2-B22. Студенти знайшли уламки кераміки та кістки тварин, а також дослідили розкоп на глибину залягання материка.

Також у межах археологічної практики студенти історичного факультету (керівники -кандидат історичних наук, асистент, завідувач науково-дослідної лабораторії археології Віталій Гуцал; кандидат історичних наук, доцент Олександр Баженов; асистент, завідувач навчальної лабораторії археології Степан Тимків) провели розвідки спільно з археологічною експедицією Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника (керівник — Євген Левінзон). Дослідники обстежили багатошарове городище у с. Княгинин, здійснили пошуки городищ у с. Ластівці та с. Супрунківці, а також руїни замку у с. Жванець Кам’янець-Подільського району, обстежили залишки давньоруського городища ХІІ-ХІІІ ст. біля с. Княжпіль.

Археологічна практика - неймовірний досвід студентського життя. Під час експедиції студенти змогли поглибити знання з археології.

Практична підготовка фахівців історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка полягає в набутті ними професійних навичок та відповідних практичних компетентностей.

Студентське самоврядування історичного факультету К-ПНУ