Психологічна підтримка під час вступної кампанії

Психологічна підтримка під час вступної кампанії

Вступ до закладів професійної, фахової передвищої або вищої освіти є досить стресовим фактором для підлітків та їхніх  батьків, адже діти та дорослі розуміють відповідальність вибору, відчувають тривожність щодо успішності вступної кампанії. Психологи ГО «Підтримай дитину» підготували поради для батьків, як підтримати підлітка під час вступу.

  1. Будьте на боці вашої дитини. Дуже часто батьки занадто тиснуть на дитину в прагненні забезпечити максимальний успіх та найвищі результати, адже розуміють важливість освіти і хочуть для дитини найкращого. Проте саме ви маєте бути найбільшим союзником дитини. Незалежно від того, чи вступить вона в омріяний заклад освіти, ви маєте підтримувати її завжди, бо ви її батьки. Дитина має завжди відчувати, що ваша любов є безумовною: як би не склалася вступна кампанія, ви завжди підтримаєте її.
  2. Дайте дитині висловитися та почуйте, що вона хоче. Навіть якщо ви вже заздалегідь обрали заклад освіти, перепитайте ще раз в дитини її думку, обговоріть «за» та «проти». Вступ до омріяного закладу освіти є тільки початком  шляху дитини в навчанні: ви маєте впевнитися, що дитина змотивована до подальшого навчання та опанування професії.
  3. Підтримайте емоції дитини. Вступна кампанія може викликати в дитини різні почуття та стани: нервозність, тривожність, страх неуспіху чи помилки, гнів на себе тощо. Особливо ці почуття є складними для підлітків, адже вони часто намагаються приховати їх та вважають, що вже занадто дорослі для вашої підтримки. Спробуйте поговорити з ними про те, що вони відчувають, поділіться своїми власними почуттями та запевніть, що ви завжди поруч і що їх емоції виправдані та зрозумілі зараз.
  4. Будьте чуйним. Звертайте увагу на стан дитини та намагайтеся забезпечити їй відчуття емоційної безпеки. Вступна компанія є страсовою для дитини, ваше завдання максимально знизити рівень стресовості вдома та забезпечити для вступника безпечне місце, де він може відпочити та отримати підтримку.
  5. Потурбуйтеся про фізичний стан дитини. Простежте, аби дитина відпочивала, максимально дотримувалася режиму дня та харчувалася вчасно. Це досить складно з підлітками, так як вони часто нехтують сном або режимом дня,  проте спробуйте м’яко проговорити потребу дбати про фізичний стан і покажіть самі приклад.
  6. Не критикуйте, а підтримайте позитивне мислення вашої дитини. Не намагайтеся вказувати, що дитина робить не так і втримайтесь від засуджуючих висловлювань. Навпаки, спробуйте підтримувати позитивне налаштування дитини, навіть якщо вона відчуває наразі труднощі. Критика не допоможе вашій дитині осягти успіху, проте може нашкодити вашим подальшим стосункам.
  7. Будьте для дитини найбільшим уболівальником. Ваша дитина може не вступити в омріяний заклад освіти, але вона все рівно буде вашої дитиною і ви безумовно її любите. Ваша критика, ваша тривожність це прояв вашої турботи, але вашій дитині наразі потрібен її щирий вболівальник, який підтримає та дасть впевненість у своїх силах, порадить та підтримає, яким би не були результати вступної компанії.

Більше порад читайте за покликанням.

За інформацією Міністерства освіти і науки України