28 липня – День Української Державності

28 липня – День Української Державності

28 липня-День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця памʼятна дата нагадує, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ. У це свято ми вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна відбулася як держава.

День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Ядром державності є воля до самовизначення, історичний досвід народу, його менталітет і правові традиції. А держава – це спосіб забезпечення і запорука цілісного існування нації.

Не забуваймо, що знання історії нашого державотворення в усій тяглості є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни рф проти України.

Також День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА. Сучасні Збройні сили України стримують агресора, захищають суверенітет і незалежність України.

Цінуємо і поважаємо те, за що боролися наші предки, пам’ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі, будуємо майбутнє разом, віримо у Збройні сили України, віримо у Перемогу!

Український інститут національної пам’яті підготував інфографіку, яка розповідає, що Україна успадкувала від різних державних утворень у своїй історії. Завантажити візуалізацію можна за посиланням.

Також дивіться 15-хвилинний анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин» із субтитрами українською або англійською мовами.

Пресцентр
За інформацією
Українського інституту національної пам’яті