Науково-методичні семінари для вчителів у межах співпраці К-ПНУ із Центром професійного розвитку педагогічних працівників

Науково-методичні семінари для вчителів у межах співпраці К-ПНУ із Центром професійного розвитку педагогічних працівників

Розпочав роботу інформаційний консалтинг для професійних спільнот педагогічних працівників Кам’янець-Подільської територіальної громади «2023/2024 навчальний рік: стратегії якісної освіти», організований Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка та Центром професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради.

5-7 вересня на базі К-ПНУ вже провели декілька науково-методологічних сертифікованих семінарів для вчителів історії, математики, інформатики, фізичної культури, а також для педагогів дошкільної освіти, практичних психологів ЗЗСО, вчителів біології, хімії.

Учасники першого семінару розглянули актуальні проблеми та перспективи навчання історії в закладі загальної середньої освіти, зокрема зміст і підходи щодо викладання предмета  (спікери: кандидат історичних наук, перший проректор університету Володимир Дубінський; завідувач кафедри всесвітньої історії, доктор історичних наук, професор  Валерій Степанков; кандидат історичних наук, доцент Іван Боровець ).  Консультант ЦПРПП Олександр Чорненький акцентував увагу присутніх на особливостях викладання суспільних дисциплін у 2023-2024 навчальному році.

Із вчителями фізичної культури обговорили нововведення щодо викладання фізичної культури в НУШ (спікери: асистент кафедри теорії і методики фізичного виховання, вчитель фізичної культури вищої категорії, методист, голова методичного об’єднання вчителів фізичної культури Дунаєвецької ОТГ, вчитель фізичної культури у Всеукраїнській школі онлайн в межах проєкту «Переможемо разом» Роман Сандуляк; асистент кафедри теорії і методики фізичного виховання, вчитель фізичної культури вищої категорії, методист, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2018» в номінації «Фізична культура» Вадим Горун; завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Юрій Юрчишин, консультант Центру ПРПП Наталія Ніколайчук ).

На семінарі для вчителів математики обговорили сучасну платформу для вивчення шкільного курсу математики (спікери: доцент кафедри математики, кандидат фізико-математичних наук Олексій Зеленський; консультант ЦПРПП Анжела Новікова; керівник методичного об’єднання вчителів математики, вчитель Кам’янець-Подільського ліцею №9 Світлана П’ятковська). Фахівці акцентували увагу на  безпечному освітньому середовищі та особливій психологічній підтримці  здобувачів освіти. Учасників  заходу ознайомили з візією майбутнього освіти і науки України, рекомендаціями щодо подолання втрат у математичній підготовці учнів.

На базі фізико-математичного факультету К-ПНУ доцент кафедри комп’ютерних наук, кандидат педагогічних наук Ростислав Моцик  провів науково-методологічний семінар «Хмарні сервіси в освітньому процесі» для вчителів інформатики. Модератор інформаційного консалтингу консультант ЦПРПП Анжела Новікова ознайомила учасників із візією майбутнього освіти і науки України, акцентувала увагу на  безпечному освітньому середовищі та особливій психологічній підтримці  здобувачів освіти. Керівник методичного об’єднання вчителів інформатики, вчитель Кам’янець-Подільського ліцею №5 Вікторія Мулик виокремила основні завдання викладання інформатики у 2023/2024 навчальному році.

Щодо інноваційних технологій у сучасному закладі дошкільної освіти поспілкувалися на зустрічі із педагогами  ЗДО. Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри теорії та методик дошкільної освіти Тетяна Бабюк розповіла про формування екологічної культури та дослідницької діяльності дошкільників як пріоритетний напрям розвитку культури європейського суспільства. Консультант ЦПРПП Людмила Осадчук виступила із доповіддю «Освітянський фронт: безпека, якість, розвиток». Під час заходу розкрито питання щодо організації безпечного освітнього простору в  умовах правового режиму воєнного стану; створення умов для формування національно-патріотичної самосвідомості дошкільників у різних видах діяльності; у забезпеченні цілісного розвиток дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок.

Також провели семінар для практичних психологів, під час якого керівник методичного об’єднання, практичний психолог ліцею №17 Ірина Савель ознайомила учасників з нормативно-правовою базою та новинками щодо організації психологічної підтримки педагогів та здобувачів освіти в ЗЗСО. Психологічні засади створення сприятливих умов для навчання та розвитку в умовах воєнного часу виокремила викладач, доцент  кафедри загальної та практичної психології, кандидат психологічних наук Наталія Гоцуляк .

07 вересня відбулася зустріч  для професійних спільнот учителів біології та хімії. Спікер кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики її викладання Інна Григорчук провела сертифікований науково-методологічний семінар «Хімічні взаємодії за участю грибів та водоростей».

Загалом усі  учасники зустрічей обговорили актуальні питання у сфері освіти, законодавчі зміни для розвитку системи освіти, стратегію якісної освіти, концепцію НУШ та нову методику викладання шкільних предметів.

Сподіваємось на подальшу співпрацю! Продовжуємо працювати задля покращення якості освіти в Україні!

Пресцентр К-ПНУ

Центр професійного розвитку педагогічних
працівників Кам’янець-Подільської міської ради