«2023/2024 навчальний рік: стратегії якісної освіти»: пройшов другий тиждень інформаційного консалтингу для професійних спільнот педагогічних працівників

«2023/2024 навчальний рік: стратегії якісної освіти»: пройшов другий тиждень інформаційного консалтингу для професійних спільнот педагогічних працівників

У межах інформаційного консалтингу для професійних спільнот педагогічних працівників Кам’янець-Подільської територіальної громади «2023/2024 навчальний рік: стратегії якісної освіти», організованого Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка та Центром професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради поведено ще низку сертифікованих науково-методичних семінарів.

Упродовж другого тижня зустрічі провели для професійних спільнот педагогів ЗДО, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами, професійної спільноти вчителів мистецьких дисциплін, зарубіжної літератури, англійської мови, німецької мови, фізики, захисту України, вихователів ГПД, педагогів початкової школи (1-2 класів), практичних психологів ЗДО, педагогів початкової школи (вчителів 3-4 класів), вчителів географії, основ здоров’я та інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут», шкільних бібліотекарів, учителів української мови та літератури, педагогів закладів загальної середньої освіти, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами.Про командну взаємодію фахівців інклюзивного ЗДО, принципи та методи роботи розповіла кандидат психологічних наук, старший викладач К-ПНУ Мар’яна Буйняк. Консультант ЦПРПП Жанна Кучерява ознайомила  з переліками навчальної літератури та навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України; порядком організації діяльності інклюзивних груп їх комплектуванням; документами для зарахування дитини до інклюзивної групи, протипоказаннями для прийому дитини до інклюзивної групи; звернула увагу на Типову програму спеціальної підготовки асистента учня (дитини); створення безбар’єрного простору та безпечного освітнього середовища; різноманітними сайтами для інклюзивної освіти.

Учителі мистецької освітньої галузі обговорили практико-орієнтоване навчання здобувачів освіти в мистецькій галузі. Особливу увагу звернули на терапію в мистецтві, як важливий складник психологічного супроводу здобувачів освіти в умовах війни. Також розглянули тематику українського етносу в мультимистецьких проєктах.  Спікери науково-методологічного семінару: кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музичного мистецтва Людмила Воєвідко; асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Наталія Мендерецька;  консультант Центру ПРПП Наталія Ніколайчук.

Також відбулася методична зустріч відбулася на базі фізико-математичного факультету К-ПНУ. Учасники обговорили контроль навчально-пізнавальної діяльності учнів з фізики за допомогою генератора паперових тестових завдань; окреслили  основні завдання щодо сучасних підходів викладання фізики у 2023/2024 н.р., акцентували увагу на  безпечному освітньому середовищі та особливій психологічній підтримці  здобувачів освіти. Спікери інформаційного консалтингу: кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики К-ПНУ Руслан Поведа; кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізики К-ПНУ Тетяна Поведа; консультант ЦПРПП Анжела Новікова; керівник методичного об’єднання вчителів фізики, вчитель Кам’янець-Подільського ліцею №12 Ірина Гордєєва.

На базі педагогічного факультету К-ПНУ провели науково-методологічні семінари: «Інноваційні трансформації в сучасній початковій освіті в умовах ГПД: виклики, реалії, стратегії» та «Інноваційні трансформації в сучасній початковій освіті: виклики, реалії, стратегії». Із вітальним словом до учасників семінару звернувся декан педагогічного факультету, доктор педагогічних наук, професор Віктор Лабунець. Учасники зустрічей висвітлили актуальні питання в межах реформи НУШ та викликів часу, зокрема: штучний інтелект в освіті, психолого-педагогічний підхід до проблеми дислексії та дисграфії, педагогіка партнерства в НУШ, онлайнові дошки в освітньому процесі початкової школи, формування кроскультурних цінностей у сучасній освітній парадигмі. Спікери заходу: доктор педагогічних наук, професор Наталія Бахмат; старший викладач кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент Ольга Ковальчук; доцент кафедри, кандидат філологічних наук, доцент Олеся Мартіна; доцент кафедри, кандидат філологічних наук Наталія Мєлєкєсцева; старший викладач кафедри, кандидат педагогічних наук Тетяна Олинець. Модератор спільнот учителів початкових класів та вихователів ГПД, консультант ЦПРПП Аліна Оксанюк окреслила напрями роботи спільнот, анонсувала проєкти та заходи Центру на 2023-2024 навчальний рік, а також висловила щиру подяку колективу кафедри за налагоджену та плідну співпрацю.

 

Під час зустрічі практичний психолог ЗДО №22, керівник методичного об’єднання психологів ЗДО Діна Копилова ознайомила  педагогів дошкілля  з нормативно-правовою базою та новинками щодо організації психологічної підтримки педагогів і здобувачів освіти в ЗДО, безкоштовними психологічними платформами як для освітян, так і для батьків, добірками книг та посібниками для покращення ментального здоров’я дитини, добірками корисних ресурсів під час стресових ситуацій, циклами вебінарів за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ у співпраці з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України та громадською організацією «ЛаСтрада-Україна», ресурсами, які спрямовані на психоемоційну підтримку. Науково-педагогічні працівники К-ПНУ (доцент кафедри писхології освіти Наталія Дідик, доцент кафедри загальної та практичної психології Наталія Гончарук, доцент кафедри загальної та практичної психології Оксана Чайковська) висвітлили тему: «Особливості подолання ПТСР у дітей дошкільного віку в умовах воєнного стану».

Учителі іноземних мов та зарубіжної літератури працювали на трьох локаціях. Кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Сторчова розкрила тему:  «Ламаємо стереотипи у навчанні англійської: from theory to practice». Акцентувала увагу педагогів  на використанні креолізованих текстів на уроці німецької мови кандидат філологічних наук, доцент Ольга Добринчук. Про німецьке Просвітництво та його вплив на розвиток Європи. Й.В. Гете «Фауст» поспілкувалися на зустрічі із спікером – кандидатом філологічних наук, доцентом Іриною Голубішко. Підсумки семінарів підвела модератор спільнот Світлана Лівіцька.

Кафедра теорій та методик початкової освіти (завідувач – доктор педагогічних наук, професор Наталія Бахмат) продовжила серію науково-методологічних семінарів для професійної спільноти учителів початкових класів. У цей день мали нагоду поспілкуватись із науковцями учителі 3-4 класів. Наталія Бахмат залучила присутніх до розгляду теми «Штучний інтелект в освіті: погляд у майбутнє». Доцент кафедри теорії та методик початкової освіти, кандидат філологічних наук, доцент Наталія Гудима провела групові форми роботи, завдяки яким учасники ще раз переконались в ефективності діяльнісного підходу та розширили свій спектр знань щодо практик й інструментів діяльного підходу в початковій освіті. Питання кроскультурних цінностей та психолого-педагогічного підходу до проблеми дислексії розкрили викладачі  Ольга Ковальчук та Тетяна Олинець. Консультант ЦПРПП Аліна Оксанюк  акцентувала на  роботі спільноти в 2023/2024 навчальному році та підвела підсумки семінару.

На базі природничого факультету К-ПНУ для професійної спільноти вчителів географії провели науково-методологічний семінар «Сучасні проблеми шкільної географічної освіти. Перспективні напрямки шкільних географічних досліджень». Спікер –  кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та методики її викладання Ігор Касіяник. Модератор інформаційного консалтингу, консультант ЦПРПП  Анжела Новікова ознайомила учасників із візією майбутнього освіти і науки України, інструктивно-методичними рекомендаціями МОН України щодо викладання предметів/інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році, акцентувала увагу на  безпечному освітньому середовищі та особливій психологічній підтримці  здобувачів освіти. Керівник методичного об’єднання вчителів географії, вчителька Кам’янець-Подільського ліцею №17 Тетяна Мисько, виступила з доповіддю щодо викладання географії у 2023/2024 навчальному році.

Інформаційний консалтинг для професійної спільноти вчителів української мови та літератури відбувся на базі кафедри української мови К-ПНУ. Спікери доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, доцент, заступник директора навчально-наукового інституту української філології та журналістики з наукової роботи та міжнародних зв’язків Анжеліка Попович  і кандидат філологічних наук доцент, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Людмила Починок провели сертифікований науково-методологічний семінар «Актуальні питання ефективної організації освітнього процесу з української мови та літератури в умовах Нової української школи та сучасних соціальних викликів». Модератор спільноти Світлана Лівіцька, консультант ЦПРПП, ознайомила учасників з методичними рекомендаціями щодо викладання української мови та літератури у 2023/2024 навчальному році.

На базі кафедри спеціальної та інклюзивної освіти К-ПНУ ім. Івана Огієнка відбулась методична зустріч з педагогами ЗЗСО, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами. Модератор спільноти Жанна Кучерява, консультант ЦПРПП, окреслила основні завдання щодо організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти, ознайомила з переліками навчальної літератури та навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України; нормативно-правовим забезпеченням, утворенням інклюзивного класу, роботою команди супроводу, документацією асистента вчителя. Також звернула увагу на нову Типову програму спеціальної підготовки асистента учня (дитини). Доцент, кандидат педагогічних наук Олена Чопік висвітлила тему «Формування колективу інклюзивного класу».

Сподіваємось на подальшу співпрацю! Продовжуємо працювати задля покращення якості освіти в Україні!

 

Пресцентр К-ПНУ 

Центр професійного розвитку педагогічних
працівників Кам’янець-Подільської міської ради