«Українські “словесні кулі” як протидія російській агресії»: студенти та викладачі К-ПНУ долучилися до відкритої лекції професора Тетяни Космеди

«Українські “словесні кулі” як протидія російській агресії»: студенти та викладачі К-ПНУ долучилися до відкритої лекції професора Тетяни Космеди

25 вересня в межах наукового семінару відділу лексикології, лексикографії та структурно-математичної лінгвістики Інституту української мови НАН України відбулась відкрита лекція доктора філологічних наук, професора Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця) Тетяни Космеди.

Тема: «Українські “словесні кулі” як протидія російській агресії».

До відкритої лекції долучилися студенти 2-4 курсів та науково-педагогічні працівники навчально-наукового інституту української філології та журналістики.

Тетяна Анатоліївна розповіла про нові терміни, поняття, висловлювання, сталі фрази, які з‘явилися в період вторгнення росії в Україну. Матеріал був надзвичайно цікавим, із різноманітними прикладами з літератури, ЗМІ тощо. Лекторка звернула увага на різноманітні сфери життя українців: як змінились топоніми, власні назви, продукція на ринку, українські музичні гурти. Розповіла про міфологеми «малоросія»,«руськощелепні», «миздобульці» і «руский мир». Досить широко розглянули питання про терміни, якими українці називають «москалів» і «бункерного діда».

Марина Стойко,
студентка навчально-наукового інституту
української філології та журналістики, групи Ukr1-b20