Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Владислав Петрук – випускник К-ПНУ природничо-економічного факультету спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа 2022 р.

Що спонукало Вас обрати спеціальність 241 Готельно-ресторанна справа і стати студентом природничо-економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

У 2018 році закінчив професійно-технічний ліцей, спеціальність – «Кухар-кондитер». Я розумів важливість вищої освіти та хотів, щоб це було пов’язано з опанованою мною професією. І згодом, за примхою долі та результатами ЗНО, мені пощастило опинитись у прекрасному місті Кам’янець-Подільський і розпочати навчання в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Що з того часу запам’яталося найбільше? Кого із викладачів згадуєте?

Навчання було цікавим! Я дуже цінував можливість удосконалювати свої практичні професійні навички на парах із дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства»;  ми з одногрупниками обожнювали її, особливо допомагала в цьому лабораторія, яка облаштована за всіма стандартами кухні. Разом із нашим куратором Веселовською Таїсією Євгенівною, яка підбирала нам цікаві завдання та рецепти, ми готували страви й напої різних країн світу, а потім усі разом їх дегустували й обговорювали. Завжди було дуже смачно та весело.

У мене залишились теплі спогади про Таїсію Євгенівну Веселовську, Людмилу Олександрівну Матвейчук, Андрія Юрійовича Хоптяра, Анастасію Володимирівну Дубінську, Крістіну  Олександрівну Белінську.

Озираючись на свої студентські дні, про що ви шкодуєте?

Шкодую, що під час мого навчання були пандемія коронавірусної хвороби та початок повномасштабного вторгнення, що спричинило перехід на онлайнове навчання, яке було цікавим і змістовним, але все ж не могло по-справжньому замінити студентської атмосфери. Проте, навчання було дуже корисним для мого розвитку як професійного працівника, так і особистості, формування професійних умінь та навичок.

Які компетентності Ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?

Я удосконалив свої практичні й теоретичні знання у сфері готельно-ресторанного бізнесу та, що дуже важливо, здобув економічні знання, які є базовими для розуміння процесів, що відбуваються у закладі.

Мені хотілось би, щоб  у викладачів було більше свободи в трактуванні та донесенні навчального плану до студентів, оскільки пам’ятаю випадки, коли ми, як студенти, відчували і знали, що викладач може з власного досвіду дуже змістовно та цікаво подати тему, але був змушений «слідувати програмі».

Ви працюєте за фахом у ресторанному бізнесі. Що Вам подобається у роботі?

Працювати у готельно-ресторанному бізнесі дуже непросто, є низка нюансів, які кожна людина, яка вирішує пов’язати із цим своє життя, має спершу почути. Проте, я отримую задоволення як і від самого процесу створення страв, можливості кожного дня навчитись чомусь новому, так і від роботи в колективі, де неймовірно важливий кожен елемент взаємодії між працівниками, оскільки лише так можна досягти кінцевого результату – задоволення гостя.

Мій досвід роботи за кордоном продемонстрував, що кухня – це місце, де люди, навіть не спілкуючись однією мовою, можуть один одного зрозуміти.

У чому секрет Вашого успіху? Які плани на майбутнє?

Особливого секрету немає, це – наполегливість, відкритість до можливостей, які трапляються, вміння і бажання ці можливості створювати.

Є розуміння, що в майбутньому хочу мати свій заклад.

Дайте поради студентам університету та абітурієнтам: як правильно планувати свій час, ставити мету, визначати пріоритети?

Я радив би не боятися пробувати щось нове та не втрачати можливостей. Краще спробувати і зрозуміти, що не твоє, ніж думати: «А що було б якби…». 

Звичайно, важливим є вміння, яке ставатиме вам у нагоді впродовж всього життя: уміти планувати свій день, тиждень, місяць з відстеженням результатів.

Які Ваші побажання almamater?

Побажанням рідному університету – вірити у свою справу. Тому, що це і є, на мою думку, запорукою успіху в цій нелегкій справі. Мені пощастило навчатись у викладачів, які обожнюють те, що роблять, чого я і всім бажаю.

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи
Пресцентр