Іван Огієнко крізь призму сучасного бачення студентів

Іван Огієнко крізь призму сучасного бачення студентів

12 квітня 2016 р. у 406 аудиторії головного корпусу Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка відбулося дійство на вшанування пам’яті видатного діяча українській науки та культури – Івана Огієнка. Подія відбулася з ініціативи В.П. Атаманчук, керівника науково-дослідного центру огієнкознавства, та за участю студентів другого й четвертого курсів. Захід відвідало кілька студентських груп разом з викладачами, що забезпечило активну глядацьку підтримку.

Головною особливістю зібрання була його нетиповість та оригінальний підхід, зумовлений неординарним прочитанням творчості  Івана Огієнка. Опрацювавши його безсмертні творіння – поему «Туми» та філософську містерію «До Щастя!», – студенти,  запропонували глядачам власні інсталяції.

Захід розпочався з цікавих відомостей про Івана Огієнка-ректора Кам’янець-Подільського державного українського університету та його особисте життя. Студентка другого курсу К.Кириловська презентувала власну оригінальну та дотепну поезію «Студентська Іваніада», яка дала змогу поглянути на Івана Огієнка під новим кутом зору.

Після цього, власне, і почалась презентація студентських робіт, які активно зустрічали оплесками!

Студенти глибоко і самобутньо осмислили проблеми, яких торкнувся Іван Огієнко в творах: проблема морального вибору, проблема щастя, проблема відданості своїм переконанням тощо.

Вони намагались наштовхнути глядачів на роздуми про одвічні цінності: чого варте щастя, що обирати на своєму життєвому шляху? А хіба не це головне? Не нав’язувати власні висновки чи погляди, а запросити до мистецького діалогу.

Доповідачі створили своєрідну атмосферу, використавши влучні цитати з художніх творів Івана Огієнка, відповідний музичний супровід та маловідомі фотоматеріали.

Саме оригінальний підхід і забезпечив глядацьку увагу, адже завжди цікаво побачити щось давно знайоме у новому світлі.

Микола Брездень, студент 41 уін групи,
факультету української філології та журналістики