Університет Огієнка & «Активні Громадяни» від Британської Ради: віртуальні локальні тренінги і більше!

Університет Огієнка & «Активні Громадяни» від Британської Ради: віртуальні локальні тренінги і більше!

Співпраця Університету Огієнка з Британською Радою в Україні, що розпочалася 02 квітня 2018 року в межах реалізації проєкту «Active Citizens», активно триває впродовж трьох років. Сьогодні, з огляду на ситуацію, спричинену пандемією гострої респіраторної хвороби Сovid-19, партнерські організації вимушені впроваджувати всі активності в online-форматі.

Проте цей виклик не зупинив представників партнерських організацій, котрі вже з грудня 2020 року почали активно впроваджувати віртуальні локальні тренінги, розширюючи мережу «Активних Громадян» в Україні та по всьому світу.

Не залишився осторонь і Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка. 04 листопада 2020 року національна команда Британської Ради в межах проєкту «Активні Громадяни» підбила підсумки конкурсу на грантову підтримку для проведення віртуальних локальних тренінгів у локальних організаціях.

З грудня 2020 року за грантової підтримки Культурного відділу Посольства Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні (The British Council) буде впроваджено серію онлайн-тренінгів та майстер-класів за матеріалами програми «Активні Громадяни» («Active Citizens»).

Уже 21-23 грудня 2020 року в межах реалізації грантової угоди розпочалася серія онлайн-тренінгів за програмою «Активні Громадяни». Варто зазначити, що цей перший досвід організації та проведення тренінгів був одним із перших серед організацій-партнерів програми «Активні Громадяни» в Україні.

До проведення тренінгів було залучено досвідчених  фасилітаторів з усієї України, а саме: Аліна Познанська, майстер фасилітатор, котра була ментором, Максим Сльозкін, фасилітатор, котрий координував роботу команди під час тренінгу, Анастасія Чорній, майстер фасилітатор, Світлана Бутенко та Анна Чорній, фасилітатори, котрі майстерно проводили тренінговий процес.

У січні до команди програми «Активні Громадяни» в Університеті Огієнка долучилася Тетяна Школова, випускниця історичного факультету, котра, завершивши відповідне навчання, отримала сертифікат Британської Ради про визнання як фасилітатора програми «Активні Громадяни».

Пізніше, 03-05 лютого та 31 березня-01 квітня 2021 року, відбулося ще два неймовірно динамічних і насичених тренінги. Під час них кожен учасник мав змогу пройти «навчальну подорож» чотирма модулями програми «Активні Громадяни», які були насичені корисними динамічними вправами, веселими енерджайзерами та ефективною роботою в групах.

Серія віртуальних локальних тренінгів, проведена у виші, засвідчила, що в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка є багато небайдужих активних громадян, котрі прагнуть змінювати ситуацію у своїй громаді та крокувати до сталого розвитку вже сьогодні.

Після завершення навчання понад 70 активних і цілеспрямованих учасників отримали сертифікати Британської Ради та можливість спробувати розробити власний проєкт і подати його для розгляду до Британської Ради в Україні. За підсумками «хвилі проєктів соціальної дії» певна кількість ПСД традиційно отримує фінансову підтримку для реалізації проєктів.

Ми, команда програми «Активні Громадяни» в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, щиро дякуємо за підтримку ректорату університету та особисто ректорові Сергію Копилову, першому проректорові Володимиру Дубінському, головному бухгалтеру Олені Сідоровій, координатору проєкту в К-ПНУ Аллі Хоптяр, керівникові відділу міжнародних зв’язків Тетяні Сторчовій, деканатам факультетів і кафедрам, котрі допомагали залучати до участі активних учасників освітнього процесу.

Переконані, що знання, навички, уміння, котрі учасники відкрили в собі, стануть потужним поштовхом у сталому розвитку нашої міської та університетської громади. У подальшому в планах сформувати на базі Університету Огієнка мережу організацій, котра буде залучена до участі в програмі «Активні Громадяни» та впроваджуватиме сталий розвиток не лише Кам’янець-Подільської ОТГ, а й усієї Хмельницької області.

Максим Сльозкін, Тетяна Школова,
фасилітатори програми Британської Ради «Активні Громадяни»