«КРАЇНА ПРОДОВЖУЄ ЖИТИ…» : ІНТЕРВ’Ю АДМІНІСТРАЦІЇ К-ПНУ В ГАЗЕТІ «ПОДОЛЯНИН»

«КРАЇНА ПРОДОВЖУЄ ЖИТИ…» : ІНТЕРВ’Ю АДМІНІСТРАЦІЇ К-ПНУ В ГАЗЕТІ «ПОДОЛЯНИН»

В останньому випуску газети «Подолянин» з’явилася низка публікацій щодо продовження освітньої діяльності закладів освіти та можливостей навчання студентів із постраждалих регіонів України на теренах Кам’янеччини. Зокрема, ідеться про евакуацію Східноукраїнського національного університету ім.Володимира Даля, що на Луганщині, до закладів освіти нашого міста, та про можливості здобувачів освіти, які не мають змоги відвідувати заняття у своїх вишах, продовжувати навчання за програмами внутрішньої академічної мобільності в К-ПНУ.

Готуючи публікації, журналіст газети «Подолянин» Олександр Щербатих поспілкувався з керівництвом К-ПНУ, зокрема ректором університету Сергієм Копиловим та першим проректором Володимиром Дубінським:

ПЛЮС ЩЕ ОДИН НАЦІОНАЛЬНИЙ

Вісім років тому орки окупували частину Луганської та Донецької областей. Ця обставина змусила керівництво частини місцевих університетів терміново евакуйовувати свої заклади до інших міст. Тоді Східноукраїнський національний університет ім.Володимира Даля перемістився з Луганська до Сіверськодонецька. Тепер, коли лінія фронту значно розширилася, тікати довелося ще раз. Цього разу до Кам’янця…

Освітян і здобувачів вищої освіти з Луганщини в себе прихистили обидва університети нашого міста. На сьогодні переселенці проживають у гуртожитках Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Подільського державного університету.   

*- Також ми надали колегам серверну допомогу для модульної роботи, адже переважна частина технічної бази залишилась у Сіверськодонецьку. Приміщення для розміщення ректорату (108 аудиторія центрального корпусу) СНУ ім.Володимира Даля перебуває в Кам’янці частково, оскільки певна кількість співробітників закладу продовжить працювати на базі Дніпровського національного університету ім.Олеся Гончара, – розповідає ректор К-ПНУ Сергій КОПИЛОВ.

Також Сергій Анатолійович зазначає, що наразі невідомо, як довго викладачі та студенти зі східного регіону країни працюватимуть на Поділлі. Утім перший проректор СНУ Дмитро МАРЧЕНКО знає відповідь на це запитання: 

*- Будемо у вашому місті до повної перемоги України. Нас тут дуже люб’язно прийняли. Уже жартуємо, що стали майже кам’янчанами, адже покинутими себе тут точно не відчуваємо. Стараємося робити і свій внесок у перемогу. По приїзду до Кам’янця хтось пішов у кібервійсько, хтось плете маскувальні сітки, а хтось зголосився прибрати міський парк.

– Чому обрали саме наше місто? – запитую.

– Була вільна лише дорога на Дніпро. Частина викладачів залишилася там, у ДНУ, але багато містян звідти виїжджали, тому більшість із нас поїхала далі. Коли потрапили до Вінниці, подзвонили в МОН, там надали інформацію щодо освітніх закладів, які допомагають переселенцям. Колективно вирішили, що в Хмельницькій області буде порівняно безпечно. А далі свою допомогу запропонували в Кам’янці-Подільському. Надали житло та технічне забезпечення.

Навчання у Східноукраїнському університеті вже стартувало.

ОСВІТУ ПРОДОВЖУЮТЬ У КАМ’ЯНЦІ

Проте К-ПНУ приймає не лише студентів із Сіверськодонецька. Аби здобувачі вищої освіти в Україні не втрачали часу, низка університетів погодилася надати студентам з інших міст (тим, які постраждали від російської агресії) можливість продовжити навчання за програмою внутрішньої академічної мобільності.

*- Коли студенти виявляють бажання навчатися в нас, ми ретельно вивчаємо перелік навчальних компонентів, тобто дисциплін, – розповідає перший проректор К-ПНУ Володимир ДУБІНСЬКИЙ. – Адже, наприклад, за спеціальністю «Театральне мистецтво» можемо провести лише курс із вокалу. Але, коли можемо надати відповідні послуги, дитина пише заяву, укладає контракт і продовжує опановувати навчальну програму.

Однак молодь не переходитиме в інші заклади освіти остаточно. Тут студенти лише отримуватимуть оцінки з певних предметів, а дипломи – в alma mater. 

*- Нещодавно я проводив зустріч зі студентами й отримав запитання: «А навіщо в умовах війни відновлювати навчання?» – розповідає Сергій КОПИЛОВ. – Як на мене, це свідчення того, що країна продовжує жити. І нам потрібні спеціалісти з усіх сфер.

– А скільки студентів може прийняти університет?

– У нас ліцензія достатня для навчання навіть і тисячі нових студентів.

 Наразі заявки на продовження навчання в К-ПНУ подали 24 особи з 6 міст України.»

Сподіваємось на якнайшвидше врегулювання ситуації в країні та продовження співпраці закладів освіти в мирний час.

За інформацією газети «Подолянин»