14 червня відзначають Всесвітній день донорства крові

14 червня відзначають Всесвітній день донорства крові

У 2005 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила резолюцію, відповідно до якої запроваджено відзначення Всесвітнього дня донора. Ініціатори розгляду питання – міжнародні організації: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство переливання крові.

Дата 14 червня обрана не випадково, адже цього дня народився Нобелівський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в галузі вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що й дало можливість використовувати донорську кров для лікування.
Зважаючи на події в Україні, питання донорства набуває актуальності.

Студентське самоврядування К-ПНУ і профспілковий комітет студентів, аспірантів та докторантів пропонує долучитися до челенджу «Твоя допомога важлива» і зробити свій внесок для порятунку життя та здоров’я українців, зокрема наших воїнів, які на полі бою втрачають чимало крові через отримані поранення.
Привертайте увагу до проблеми донорства! Публікуйте фото в соцмережі з тегом #твоя_допомога_важлива після здачі крові в регіональному центрі переливання.