Секрети успішної адаптації для першокурсників

Секрети успішної адаптації для першокурсників

Перший рік навчання для кожного першокурсника є вкрай важливим, тому що в цей час у студента відбувається багато емоційно-особистісних і когнітивних змін – нерідко кількість цих змін перевищує ту, яка припадає на весь період навчання. Найбільш загальне розуміння психологічної адаптації до нових незвичних умов передбачає формування психологічних механізмів, завдяки яким особа гарантує свою безпеку і адекватну орієнтацію в новій ситуації. Під час успішної адаптації особистість отримує можливість максимально вдало самореалізуватися без надмірних зусиль.

Серед емоцій, характерних для періоду адаптації, відзначають внутрішню напругу, невпевненість у власних силах та емоційну насиченість подіями. Спостерігаються труднощі щодо зосередженості, підвищена тривожність та порушення сну. Відбувається перегляд власної самооцінки. Може спостерігатися стресовий чи навіть кризовий стан у першокурсників. Такий стан можна назвати нормою, але якщо він швидко минає і незатяжний.

У процесі адаптації першокурсників у групі створюється не тільки система взаємостосунків, але й мікрогрупи, які, у свою чергу, створюють тенденції розвитку всієї групи. Таким чином, кожний член групи бере участь у встановленні правил і норм поведінки, у формуванні характеристики певної групи. У всіх членів нового студентського колективу є можливість виявити себе, завоювати авторитет й повагу одногрупників. Існує безліч різних критеріїв прояву особистості, зокрема поведінка, вчинки, стиль спілкування, творчі та професійні здібності.

Адаптація має колективний характер. Це безперервний процес, який не припиняється ні на день, також цей процес відбувається з коливаннями, навіть впродовж одного дня відбуваються перемикання в найрізноманітніші сфери.

Твоя успішна адаптація до життя та навчання є підґрунтям подальшого розвитку тебе як особистості та майбутнього фахівця.

Соціально-психологічна служба пропонує декілька загальних порад щодо адаптації:

Не очікуйте опіки, а розраховуйте на дружню підтримку людей, які тебе оточують, яка дасть Вам відчуття рівності, потрібності та незалежності, тому:

  • Не допускайте зайвої опіки, намагайтесь стати максимально самостійними.
  • Прагніть виконувати посильну і цікаву роботу, підтримуйте охайність і порядок на робочому місці, у гуртожитку.
  • Не уникайте тих, хто готовий прийти Вам на допомогу.
  • Активніше вимагайте отримання потрібної Вам інформації та нових знань.
  • Не створюйте емоційну напругу у відносинах з одногрупниками, намагайтесь завжди бути приязним і доброзичливим.
  • Змістовно проводьте свій вільний час з іншими студентами, знаходьте хороших друзів.
  • Будьте оптимістом, вірте у свої можливості і пам’ятайте, що ви потрібні іншим людям.
  • Сміливіше відповідайте на запитання, беріть участь в обговоренні – це допоможе Вам пов’язати нову інформацію з тим, що ви вже знаєте.
  • Під час виникнення непорозумінь користуйтесь послугами відділів, які опікуються студентами.

Соціально-психологічна служба бажає всім першокурсникам успіхів у навчанні, натхненного оволодіння професією, яскравого студентського життя і незабутніх вражень в Університеті Огієнка! 

Соціально-психологічна служба К-ПНУ