Практичні заняття з предмету «основи екскурсознавства»

Практичні заняття з предмету «основи екскурсознавства»

Студенти економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка напряму підготовки «ТУРИЗМ» під час вивчення дисципліни «Основи екскурсознавства» мали можливість на практичних заняттях відчути себе в ролі екскурсовода. Молодь проводила тематичні екскурсії по туристичним об’єктам Кам’янця-Подільського таких як: Старий та Новий замок, Замковий міст, Руська брама, Польська брама, Польський ринок, Комплекс Кафедрального костьолу Св. Петра і Павла та інші.

Під час проведення екскурсій студенти мали можливість закріпити увесь теоретичний матеріал, котрий опановували на лекціях. Загальне враження від екскурсії багато в чому залежить від особистості екскурсовода. Важливою рисою екскурсовода-професіонала є пунктуальність, доброзичливість, повага до екскурсантів, чуйність, увага до їх психологічного стану, витриманість у стосунках. Успішність професійного розвитку – це результат наполегливої і планомірної праці, до якої мали змогу долучитися студенти.

Підвищення професійної майстерності екскурсовода має важливе значення для його особистої діяльності, а також і для успішного функціонування екскурсійного бюро, музейного закладу, туристичних підприємств, які користуються екскурсійними послугами як замовники. Адже мінливі умови сучасного ринку висувають вимогу вчасної і адекватної реакції на запити споживачів, ефективної комерційної діяльності підприємств, які надають послуги туристам і місцевим мешканцям. При відповідному рівні підготовки екскурсоводів, широкому асортименті екскурсій підприємство має відчутні конкурентні переваги на національному ринку екскурсійних послуг.

Спробувавши себе у ролі екскурсовода деякі студенти не лише отримали позитивні враження, але й вирішили пов’язати свою майбутню професійну діяльність з екскурсійною справою.

Богдана Опря, старший викладач
кафедри туризму та готельно-ресторанної справи