Що робити, якщо у вас з’явилися симптоми COVID-19: послідовний алгоритм дій

Що робити, якщо у вас з’явилися симптоми COVID-19: послідовний алгоритм дій

Якщо у вас з’явились симптоми COVID-19 (лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання тощо), ви повинні залишитись вдома, зателефонувати своєму сімейному лікарю, з яким уклали декларацію, та описати симптоми. Окремо потрібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані (наприклад, із такими, що повернулися з країн із місцевим розповсюдженням вірусу або із регіонів України, віднесених до «червоної» зони»). За необхідності лікар спрямує до вас мобільну бригаду для тестування на COVID-19.

Зауважимо, що ви не маєте шукати самостійно, де зробити тест, і не повинні йти до лабораторії, щоб здати аналіз. За викликом лікаря до вас додому зобов’язана приїхати мобільна бригада. Вона візьме у вас зразки для тестування і доставить їх до лабораторії.

Якщо ви не маєте свого лікаря або ваш лікар відмовив вам у виклику мобільної бригади попри наявність у вас симптомів, необхідно зателефонувати на «гарячу лінію» з питань COVID (Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОДА(0382) 70-43-63, Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області: (0382) 65-07-34,  ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»: тел. (0382)70-38-05, Кам’янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області: тел. (03849) 4-09-75). Тоді бригаду викличе диспетчер «гарячої лінії».

Результати тестування повідомлять вам та вашому лікарю. У разі підтвердження діагнозу ваш лікар надасть вам рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий, або порекомендує звернутись до лікарні, якщо перебіг важкий. Особи, які контактували з вами, також мають пройти тестування на COVID-19.

У разі, якщо у вас критичний стан (утруднене дихання, висока температура тощо), телефонуйте 103. Якщо за висновком бригади екстреної меддопомоги ви не потребуєте госпіталізації, то вам нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції. Також бригада ЕМД спрямує до вас мобільну бригаду для забору зразків для тестування.

Якщо ж вас госпіталізують, тестування на COVID-19 і все необхідне лікування ви отримаєте в медичному закладі. Усі послуги з лікування коронавірусної хвороби в лікарні та необхідні для цього ліки є для пацієнта безкоштовними.

За інформацією Національної служби здоров’я України