КАРАНТИН… АЛЕ ТИ НЕ ОДИН

КАРАНТИН… АЛЕ ТИ НЕ ОДИН

А кому зараз легко? – запитаєте ви й матимете рацію. Карантинні обмеження втрутилися в повсякденне життя, надавши йому похмурих безрадісних фарб. Але ми впевнені, що можна знайти позитив навіть у ці непрості часи! Наприклад, відвідати чергове засідання студентського Ораторського клубу.

24 вересня в межах студентської наукової конференції та в тісному колі однодумців й «одномовців» відбулася зустріч, тематика якої відповідає реаліям сьогодення.

Вступне слово виголосила керівник клубу Тетяна Білоусова. Вона привітала присутніх, нагадала про систему оцінювання виступів і запропонувала фіксувати свої зауваження та пропозиції. Висловила сподівання, що молоді оратори у своїх виступах розкриють кожне питання точно, інформативно, лаконічно, гарно, вишукано й переконливо. Тетяна Павлівна також ознайомила присутніх із планом роботи клубу на поточний навчальний рік і запросила студентів до слова.

Перша доповідь «Музика в моєму житті», яку виголосила студентка другого курсу факультету іноземної філології Марія Руданець, була про те, що саме допомагає дівчині долати хандру, надихає на творчість, дає сили й створює відчуття свята. Марія розпочала з історичних фактів, розкрила секрети лікувальних властивостей музики й навіть музичних уподобань тварин. Дівчина довго займалася грою на гітарі, вона продемонструвала відео виступу свого ансамблю із смт Івано-Франківської області. Звертайтеся до музики в найважливіші моменти свого життя! – це гасло стало провідним у доповіді, яка супроводжувалася яскравою презентацією, живим спілкуванням оратора зі слухачами (95 балів зі 125 можливих).

Єлизавета Нетеча сформулювала тему свого виступу так: «Наодинці із собою (психологічні аспекти самоізоляції)». Всі пам’ятають оті чудові часи, коли для присутності на парах не потрібно було виходити з дому, а «пристойно» одягатися можна було лише до половини. Чашка чаю поруч із комп’ютером, зручні домашні капці – і нескінченні завдання в MOODL. Такий собі стрес… Але (як говорила моя мама, та й викладачі теж) – «Візьми себе в руки! Зосередься! Плануй свій день! Не відкладай усе на останні хвилини!»

Як поводитися під час самоізоляції? – свою відповідь на це питання дала студентка другого курсу та активний учасник Ораторського клубу Єлизавета Нетеча. Виходячи з «концепції стресу Ганса Сельє», дівчина розповіла про етапи Тривоги, Адаптації, Виснаження; назвала позитивні й негативні (на її думку) наслідки самоізоляції; навела статистичні дані щодо онлайн-закупівель, зроблених українцями під час карантину. Єлизавета описала психологічний «глухий кут», у який потрапляє непідготовлена людина, та поділилася особистим досвідом із подолання цієї проблеми: “Залишайтеся позитивними!”

Виступ був емоційно насичений, багатий на живі яскраві приклади та імпровізації (96 балів).

Отже, зберігаймо позитив – і музика нам у поміч! До нових зустрічей в Ораторському клубі! Наступне засідання відбудеться 23 жовтня, час буде визначений пізніше. Стежте за оголошеннями!

Тетяна Білоусова, керівник Ораторського клубу