10 грудня – Міжнародний день прав людини

10 грудня – Міжнародний день прав людини

10 грудня у світі відзначають Міжнародний день прав людини. Він був проголошений у 1950 році на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

В Україні щороку на честь проголошення у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини проводиться Всеукраїнський тиждень права. Мета такого заходу – підвищення рівня правової культури та правової освіти громадян, утвердження високих правових стандартів, популяризація законодавчих документів, формування в населення належного рівня правової свідомості як визначального чинника в оцінці позитивного ставлення людини до права та закону.

Права людини – це соціальна спроможність кожного громадянина тої чи тої країни вільно самореалізуватися, самостійно вибирати вид і тип своєї поведінки для задоволення матеріальних та духовних потреб, користування соціальними благами відповідно до  утверджених у державі законодавчих документів.

У галузі юриспруденції та права існує безліч нормативно-правових актів, декларацій, конвенцій, хартій, у яких засвідчується захист прав і свобод кожної людини.

Найважливіші з них: Загальна декларація прав людини; Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права; Міжнародний пакт про громадянські і політичні права.

Ці документи ратифікувала більшість держав світу, зокрема й Україна, зобов’язавшись тим самим привести своє національне законодавство у відповідність до прописаних у пактах вимог. Міжнародно-правові акти отримали верховенство над внутрішнім законодавством. Це дало можливість кожному громадянинові, чиї політичні або громадянські права порушені, звернутися за захистом безпосередньо до Комітету з прав людини при ООН, якщо він вичерпав можливості захисту національного законодавства. Якщо ж певне право людини не отримало конституційного закріплення з боку держави, воно визнається таким на основі міжнародних актів.

Конституція України закріплює основні міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини. На сьогодні виникає дуже багато питань, зокрема щодо соціального захисту учасників АТО/ООС, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих внаслідок зазначеної операції.

Необхідно окреслити коло законів та підзаконних актів, якими визначається обсяг пільг учасників АТО/ООС і членів їх сімей. До таких нормативно-правових актів належать: закони України «Про боротьбу з тероризмом», Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про збройні Сили України», «Про Національну Гвардію України», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей»,  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»,  «Про державну прикордонну службу», Постанова Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року №740 «Про затвердження Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Права і свободи внутрішньо переміщених осіб визначені Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Усім суб’єктам правовідносин Конституцією і законами України гарантується доступність судового захисту їхніх прав, свобод і законних інтересів.

Валерій Мельник, керівник юридичного сектору