Міжнародна наукова конференція “Культурно-історичні виміри сучасної полоністики”

Міжнародна наукова конференція “Культурно-історичні виміри сучасної полоністики”

10 грудня 2020 року в онлайн-режимі розпочала роботу Міжнародна наукова конференція “Культурно-історичні виміри сучасної полоністики”.

Зі вступним словом до учасників та гостей конференції звернувся Сергій Копилов, ректор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, котрий привітав усіх із початком роботи цього славного зібрання.

У своєму виступі Сергій Анатолійович наголосив, що полоністика сьогодні – це складова вітчизняного слов’янознавства, комплексу наукових дисциплін, до якого входить лінгвістика, літературознавство, мистецтвознавство, історія й культура, і орієнтовані вони для вивчення історичного та сучасного суспільного розвитку слов’янських народів, взаємовідносин між ними й сусідніми народами.

Доповідач простежив історію розвитку й становлення української славістики, зазначивши, що вона розвивалася в тісному зв’язку з вивченням слов’янського світу в країнах Центральної Європи, а її успіхи здебільшого залежали від засвоєння вітчизняними вченими методів дослідження, опрацювання літератури й джерельної бази під час вивчення історії слов’ян.

Ректор зосередив увагу присутніх на тому, що в ХІХ ст. осередками розвитку української славістики були переважно університети, Духовна академія та Археологічна комісія, що в Києві, а також університети Харкова, Одеси, Львова.

Особливий акцент у доповіді було зроблено тому, що в українській полоністиці початку ХХ ст. помітною подією стала магістерська дисертація Василя Біднова «Православні церкви в Польщі і Литві», в якій проаналізовано правові норми сеймових постанов в частині регламентації становища православної церкви на теренах РП. Саме професор Василь Біднов та доцент Михайло Драй-Хмара започаткували дослідження проблем полоністики в нашому університеті. Сьогодні вони продовжуються завдяки зусиллям наших відомих науковців Валерія Степанкова, Лева Баженова, Валерія Смолія, котрі активно працюють у галузі історичної полоністики. Крім того, в нашому університеті є центри, які також займаються дослідженням проблем української полоністики, а саме: кафедра всесвітньої історії (завідувач кафедри – професор Валерій Степанков) та кафедра слов’янської філології та загального мовознавства (завідувач кафедри – Наталія Стахнюк).

На завершення свого виступу Сергій Анатолійович побажав учасникам конференції плідної роботи, цікавих наукових дискусій, вирішень актуальних проблем для блага вітчизняної полоністики.

З вітальним словом до аудиторії звернувся Дамян Цярцінський, Генеральний консул Республіки Польща в м. Вінниця (Україна). Пан Дамян привітав ректора, присутніх та учасників конференції з початком роботи. У своїй промові він висловив слова захоплення щодо успішного налагодження міжнародних зв’язків між «науковим середовищем польських вишів та Університетом Огієнка, в яких останніми роками часто проводяться такі зустрічі», та побажав усім цікавих доповідей і приємних вражень.

Анджей Бонусяк, доктор гуманітарних наук, професор, директор Інституту історії Жешувського університету, привітав панство з початком роботи конференції, побажав плідної роботи, цікавого обміну думками та успішних досліджень у галузі полоністики.

Деканеса факультету іноземної філології Алла Хоптяр привітала учасників онлайн-конференції і подякувала ректорові вишу та Генеральному консулу Республіки Польща в Україні  у місті Вінниця за повсякчасну підтримку у розвитку полоністики в Університеті Огієнка.

Пресцентр університету