Святкування 30-річчя від дня створення Національного олімпійського комітету України в Кам’янці-Подільському

Святкування 30-річчя від дня створення Національного олімпійського комітету України в Кам’янці-Подільському

22 грудня 2020 року Національний олімпійський комітет України відзначає своє 30-річчя від дня створення.

У межах святкування цієї знаменної дати впродовж грудня в Хмельницькій області проводиться низка урочистих заходів, акцій, конкурсів, виставок та спортивних змагань, на яких вшановують олімпійців, ветеранів спорту, молодих спортсменів, котрі прославили наш регіон та Україну.

17 грудня в Кам’янці-Подільському відбувся легкоатлетичний флешмоб, організаторами якого були члени відділення НОК України в Хмельницькій області – представники Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: завідувач кафедри легкої атлетики з методикою викладання Леонід Гурман та декан факультету фізичної культури Іван Стасюк.

У дійстві, яке відбувалося у сквері «Лебедине озеро», також узяли участь науково-педагогічні працівники Університету Огієнка, спортсмени-ветерани, зокрема факелоносці ХХII Олімпійських ігор та учні ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти».

Вітальне слово з нагоди 30-річчя створення Національного олімпійського комітету України виголосили Іван Стасюк, декан факультету фізичної культури К-ПНУ імені Івана Огієнка, та Леонід Гурман, завідувач кафедри легкої атлетики з методикою викладання. Зі славною датою присутніх привітали Василь Ліщук, заслужений тренер України з легкої атлетики, та Вадим Воронецький, заслужений тренер України з пауерліфтингу, а також Олександр Ткачук, директор Кам’янець-Подільського центру дитячої творчості, багаторазовий переможець всеукраїнських та міжнародних змагань зі стрибків у висоту.

У своїх виступах вони зосередили увагу на тому, що значний внесок до скарбниці олімпійських звитяг національної збірної України в пострадянський період зробили студенти та випускники К-ПНУ імені Івана Огієнка, котрі брали участь майже в усіх Олімпійських іграх, починаючи з 1992року. Серед них відомі в Україні і за її межами Іріні Мерлені (вільна боротьба), Андрій Стаднік (вільна боротьба), Ігор Радівілов (спортивна гімнастика), Сергій Куліш(кульова стрільба) та Аліна Комащук (фехтування на шаблях). Всі вони здобули олімпійські нагороди.

Всього ж, починаючи з 1972року, 35 студентів та випускників К-ПНУ 56 разів брали участь в Олімпійських іграх із 11 видів спорту. На цих змаганнях вони вибороли 13 золотих, 5 срібних та 5 бронзових медалей.

2006 року на ХХХІ Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро Україну представляли 11 атлетів – студенти та випускники нашого вишу. Для участі в змаганнях ХХХІІ Олімпіади, що відбудеться влітку 2021 року в Токіо, наші спортсмени отримали 7 ліцензій.

У місті створено належні умови для проведення навчально-тренувальних зборів національних збірних України та всеукраїнських змагань з важкої атлетики (спорткомплекс «Епіцентр») і легкої атлетики (стадіон К-ПНУ).У межах заходу також відбулися спортивно-оздоровчі забіги на дистанції 1000 м для ветеранів та 2000 м для всіх охочих. Призери пробігу нагороджені грамотами, медалями та олімпійською атрибутикою.

Всі учасники заходу й учасники флешмобу отримали олімпійську літературу. А на згадку про святкування 30-річчя створення Національного Олімпійського комітету України вони зазнімкувалися в найвідоміших місцях Кам’янця-Подільського з олімпійською символікою та рамкою-афішею «30 років НОК України».