Із надією на краще

Із надією на краще

Як то кажуть, спокій нам тільки сниться… Враження, що світ стрімголов летить до кінця цього важкого року – і боїться запитати: а що далі?

Сесія, мутація вірусу, приготування до свят, потаємні мрії… Заглядаючи в шпаринку привідчинених дверей нового 2021 року, ми впевнені, що в тренді залишиться живе дружнє спілкування однодумців. Але яке саме?

Безпосередня розмова в аудиторії чи екран монітора і камера з мікрофоном?

Відкрита поза і широкі жести на «лобному місці» в залі чи звичне крісло перед комп’ютером?

Природне хвилювання вільної промови без підглядання в текст чи можливість «сховатися» за яскраву, інформативну, але все ж таки завчасно підготовлену презентацію?

У нас немає точних відповідей, але є Ораторський клуб, який (маємо надію) функціонуватиме за будь-яких обставин. Завдяки активності учасників, широті їх зацікавлень, бажанню поділитися з іншими своїми здобутками, планами, мріями…

24 грудня члени клубу зустрілися, щоб прослухати й обговорити три виступи.

Катерина Ковальчук (незмінна учасниця засідань, студентка двох факультетів – іноземної філології та економічного) презентувала тему «Стартапи в Україні». Опираючись на власний досвід та набутті знання, промовиця послідовно й доступно розповіла про етапи впровадження стартапу: створення команди, постановка проблеми, визначення мети (з розумінням своєї місії та цінності діяльності), робота з цільовою аудиторією, вирішення проблеми, вихід на ринок. Ознайомила із сайтами, на яких можна знайти інформацію про стартапи, дала практичні поради, як формувати належні уміння та навички, які програми для цього обрати. Дуже приємно, що серед необхідних компетентностей Катерина виділила ораторські. Вона розповіла про книгу Родислава Гандапаса «Камасутра для оратора», наголосила, що вона є ефективним посібником із самовдосконалення у цій сфері.

Промова викликала щире зацікавлення та бажання почути відповіді на запитання: Скільки часу займає розробка стартапу? Чи вдалося вам уже щось запровадити? Як розпочати власну справу – наприклад, підготовку учнів до ЗНО? Жваве обговорення засвідчило актуальність виступу Катерини.

Анжела Хан, працівниця бібліографічного відділу, вкотре привернула увагу членів клубу глибоким аналізом літератури. Цього разу – творів сучасної американської журналістки та письменниці Джоан Дідіон «Сині ночі», «Рік магічного мислення», «Демократія». На думку Анжели, письменниця не проста, її проза – не для розваги, вона змушує замислюватися над сенсом життя. Манера письма Джоан близька до чоловічої, авторка занурена в події, вона показує, як трагізм власного життя можна сублімувати в загальнолюдські цінності. Втрата чоловіка й дочки не зробили її слабкою і пригніченою: Дідіон знайшла в собі сили гідно й сміливо перетворити свої переживання у витвори мистецтва.

Виступи Анжели щоразу закликають слухачів розширювати коло читання, уважно й зацікавлено працювати з текстами, черпати в них наснагу й оптимізм. Зазначимо, що мовлення доповідачки позбавлене слів-паразитів, чітке, образне, логічне. За 8 хвилин ораторці вдалося розкрити власне сприйняття творчості письменниці, зробити слушні висновки, провести яскраві паралелі. «В Анжели, на мою суб’єктивну думку, найкраща доповідь! Цікаво, інформативно, захопливо! – написала в чаті одна з учасниць засідання, а інша додала: Завжди люблю слухати Анжелу! Хочеться відразу книги прочитати!»

Промові Анни Денисюк, студентки першого курсу магістратури, передував фрагмент культового фільму «Тіні забутих предків» із різдвяним колядуванням українського режисера Сергія Параджанова. Напередодні свят усім було цікаво дізнатися, звідки пішли колядки й щедрівки, як вони змінилися за сотні років свого існування, що притаманне сучасним обрядовим співам, яке їх призначення (колядки прославляють народження Христа, щедрівки – бажають здоров’я і добробуту господарям). Ораторка разом зі слухачами поринула в чарівний світ колядування, спільний для українців, білорусів, німців, іспанців, англійців, французів і навіть угандійців. Прослуховуючи пісні різними мовами, всі відчували їх сильну енергетику.

Ну і як же з такою темою оминути знаменитий «Щедрик» М. Леонтовича? Мабуть, немає в Україні людини, яка не чула його в різних виконаннях! Анна розповіла про історію поширення та всесвітню славу «Щедрика», запропонувала слухачам велику добірку співів.

Дівчина була настільки переконлива, що мусила відповідати на запитання: Чи доводилося вам колядувати і щедрувати? Які колядки вам подобаються найбільше? Присутні подякували ораторці за естетичне задоволення та гарний різдвяний настрій, подарований цим виступом. Його заключним акордом стали привітання з прийдешніми святами, побажання миру, здоров’я та злагоди всьому товариству.

Члени студентського Ораторського клубу із задоволенням долучаються до вітань і бажають студентам, професорсько-викладацькому складу, співробітникам рідного університету гарних свят і вдалого Нового 2021-го року!

До зустрічей!

Тетяна Білоусова, керівник студентського Ораторського клубу