Затвердження нового положення про підготовку до видання навчальної літератури

Затвердження нового положення про підготовку до видання навчальної літератури

На засіданні 24 грудня 2020 р. вчена рада затвердила Положення про підготовку до видання навчальної літератури в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, яке встановлює порядок підготовки до видання навчальної та навчально-методичної літератури та визначає умови і процедуру надання грифа «Рекомендовано вченою радою Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка».

Положення оновлено відповідно до чинного законодавства, зокрема його зміст приведено у відповідність до вимог Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», інших нормативно-правових актів, Державного стандарту України ДСТУ 3017:2015 «Видання. Основні види. Терміни та визначення понять», а також нормативних документів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Положення укладено на заміну його застарілого аналогу, Положення про електронні освітні ресурси, затвердженого вченою радою К-ПНУ 28 грудня 2017 р. (протокол №17) і введеного в дію наказом ректора 03 січня 2018 р. №2- ОД.

Оновлений документ встановлює поняття та види навчальних і довідкових видань. Зокрема, відповідно до ДСТУ 3017:2015 до основних видів навчальних видань відносять навчальну програму, підручник, навчальний посібник, навчально-методичний посібник, навчальний наочний посібник, хрестоматію, практикум, робочий зошит. На відміну від попередньої редакції положення, у переліку навчальних видань не виокремлені такі їх види, як методичні рекомендації (методичні вказівки), текст лекцій, конспект лекцій.

Положення також визначає поняття та види електронних освітніх ресурсів (ЕОР), вимоги до їх структури, змісту та обсягу, а також встановлює порядок підготовки навчальних видань/ЕОР до друку/опублікування.

Положення про підготовку до видання навчальної літератури в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка покликане допомогти науково-педагогічним працівникам кафедр в укладанні та підготовці до друку/опублікування навчальних видань.

Керівниця навчально-методичного відділу Людмила Воєвідко