2021 –  рік Білого Металевого Бика

2021 –  рік Білого Металевого Бика

Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Відзначається Новий рік 1 січня кожного року, святкується в ніч із 31 грудня на 1 січня за григоріанським календарем. Дата святкування Нового року, так само як і традиції, пов’язані з ним, зазнали істотних змін за останні століття.

Ще у XIX сторіччі у фольклорі східних слов’ян, крім традиційного Діда Мороза, з’являється також і образ Снігуроньки.

Новий рік – це свято, що єднає всіх людей земної кулі. За всіх часів у різних народів існували й існують свої традиції зустрічі Нового року та своя святкова атрибутика.

Вечір 31 грудня називали щедрим, або багатим, напередодні  готували багатий святковий стіл. Цього чудового передноворічного дня проводилися різноманітні магічні ритуали. Яскраво ігровий характер мали ворожіння про шлюб.

В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а дідух. Дідух символізував спільного предка.  Виготовляли дідуха з кулів, або з першого зажинкового снопа. Знизу робили розгалуження, щоб дідух міг стояти. У світлиці його ставили напередодні багатої куті. Свою обрядову роль він виконував упродовж усіх Різдвяних свят. Нині в оселях зазвичай ставлять ялинку (штучну, або живу), бо ж здавна вважали, що ялинка під час святкування Нового року відлякує злі сили.

2021 –  це рік Білого Металевого Бика (за китайським календарем).

Рік Білого Металевого Бика принесе людству довгоочікуваний спокій, умиротворення й додасть кожному більше сил для самовдосконалення, запевняють астрологи. Відзначайте його в колі сім’ї, готуйте прості й смачні страви. Розслабтеся й отримуйте задоволення від того, що робите, адже символ прийдешнього року дуже не любить метушні.

Анна Омелянчук, студентка 2 курсу факультету української філології та журналістики