04 лютого – Всесвітній день боротьби з раком

04 лютого – Всесвітній день боротьби з раком

04 лютого Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями (Union for Internacional Cancer Control, UICC) було проголошено Всесвітнім днем боротьби проти раку (World Cancer Day) з метою підвищити обізнаність про рак, привернути увагу до запобігання, виявляти та лікувати це захворювання, закликати політиків, організації відноситися до раку як політичного пріоритету.

З 2019 до 2021 рр. Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є і я буду» (I Am and I Will), яке закликає кожну людину діяти для зменшення ризику захворювання на рак.

Рак є причиною кожної шостої смерті у світі і посідає друге місце після серцево-судинних захворювань за кількістю смертей. Основними причинами онкологічних захворювань є недотримання здорового способу життя та раціонального харчування, вікові зміни, особливості обмінних процесів, імунної системи та спадковість, вплив радіоактивних і канцерогенних речовин.

Згідно зі статистичними даними, якщо не будуть проведені радикальні заходи, то у 2035 році кількість випадків захворювання на рак збільшиться майже на чверть.

03 лютого 2021 року Європейська комісія презентувала план боротьби з раком, відповідно до якого виділено основні напрямки: профілактика, раннє виявлення, діагностика та лікування. Отже, у сьогоднішніх умовах необхідно активізувати роботу щодо підвищення мотивації населення щодо ведення здорового способу життя, підвищення рівня поінформованості з причин онкозахворювань.

Валентина Колодій, координатор роботи

зі студентською молоддю