Працюємо і вдосконалюємось: «Медіаграмотний Hub» – новий вільний освітній простір у К-ПНУ

Працюємо і вдосконалюємось: «Медіаграмотний Hub» – новий вільний освітній простір у К-ПНУ

Технічне обладнання для журналістів – це те, чого завжди бракує, і те, що завжди змінюють і вдосконалюють. Кафедра журналістики намагається крокувати за плином часу, цікавиться технічними новинками, щоб надати майбутнім журналістам можливість набувати практичних навичок роботи ще у стінах університету.

У межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії у партнерстві з Міністерством освіти і науки України й Академією української преси, при кафедрі журналістики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка було створено «Медіаграмотний Hub» – вільний освітній простір. Тут майбутні журналісти можуть вдосконалювати навички створення фото- і відеопродукції, а також поглиблювати свої знання з інфомедійної грамотності.

На сьогодні  в «Медіаграмотному Hubі» є 3 набори блогера, хромакей, студійне освітлення, студійний мікрофон, мікрофони-петлички. «Медіаграмотний Hub» співпрацює з лабораторією мультимедійних засобів і медіадизайну, у розпорядженні якої – фото/відеокамера, диктофон, комп’ютери з ліцензійними програмами для монтажу відео і аудіопрограм.

Крім технічного обладнання, у межах «Медіаграмотний Hub» має добірку із методичних розробок для впровадження інфомедійної грамотності в навчальний процес загальноосвітніх шкіл та університетів. Усі методичні розробки надані командою IREX та Академією української преси, що вже не один рік працюють над поширенням інфомедійної грамотності серед різних категорій населення.

Крім того, у межах двох мікрогрантів, наданих IREX, спільно з ГО «Подільська освітня платформа» було розроблено два методичних посібники «Як не роздмухувати багаття: Мовна шпаргалка для журналістОК і журналістІВ» (Шеремета Н.П., Ладиняк Н.Б.), а також «Впровадження інфомедійної грамотності у школах інтернатного типу із елементами інклюзії» (Почапська О.І., Рарицький О.А., Бахмат Н.В., Марчук Л.М., Джурбій Т.О., Віннічук О.В., Щегельський В.В.).

Запрошуємо всіх охочих поділитися власним досвідом, кому потрібна технічна чи методична підтримка із впровадження інфомедійної грамотності в освітній процес, долучатися до роботи «Медіаграмотного Hubу».

Оксана Почапська, доцентка кафедри журналістики,

голова ГО «Подільська освітня платформа»