У Всесвітній день здоров’я дізнаємось більше про вакцинацію проти Covid – 19

У Всесвітній день здоров’я дізнаємось більше про вакцинацію проти Covid – 19

Covid-19 – це інфекційна хвороба, яку спричиняє коронавірус SARS-CoV-2. У вірусів часто виникають незначні зміни однієї або двох «літер» їхнього генетичного алфавіту внаслідок еволюції, що призводить до виникнення нових штамів. Віруси, які циркулюють в Україні, відносять до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю. Відтак в Україні визначено варіанти, що поширені в Європі, зокрема у Великій Британії, Італії, Іспанії та на інших шести континентах.

Існує ймовірність виникнення більш заразних штамів коронавірусу або таких, що легше оминають реакцію імунної системи, якщо їхнє передання буде успішним. Нові штами «молодіють», створюючи небезпеку для здоров’я дітей. Щоб зменшити ймовірність мутацій вірусу потрібно зробити пріоритет на вакцинацію.

Вакцина це – препарат з ослаблених бактерій, вірусів чи їх частин, продуктів їх життєдіяльності. Уведення такого препарату в тіло людини, спонукає імунну систему розпізнавати інфекцію і виробляти антитіла для боротьби з нею. Отже, знижується ризик зараження або під час хвороби, воно проходить у легкій формі.

Вакцинація є основним методом боротьби з пандемією. Щеплення мільярдів людей допоможе зупинити поширення коронавірусу і створить колективний імунітет. Крім того, існують групи людей, яким протипоказана вакцинація (люди із важкими хворобами, автоімунними захворюваннями тощо). Також рекомендовано заздалегідь вакцинуватися найближчому оточенню майбутньої дитини, тому що в новонародженого високий ризик захворіти. Вагітним жінкам не слід використовувати «живі» вакцини (із ослабленими патогенами). Як наслідок, колективний імунітет дасть змогу зменшити ризики зараження вразливої частини населення. Дбаючи про себе, Ви турбуєтесь і про близьких людей, тому що на відмінну від інших вірусів, Covid – 19 є значно заразнішим. Для порівняння: хворіючи на грип, ви заразите близько чотирьох людей, а хворіючи на ковід – аж 20!

Які ж існують види вакцин проти Covid – 19? Виділяють 4 основні типи:

  • Вірусно-векторна вакцина – введення іншого вірусу з генами білкових шипів коронавірусу, які містяться ззовні на його оболонці (Oxford AstraZeneca, Sputnik V, Janssen, Cansino).
  • РНК/ДНК (вакцини нового покоління) – введення частини генетичного коду вірусу в організм, який змушує виробляти протеїни вірусного шипа, що спричиняє імунну відповідь (Pfizer BioNTech, Moderna).
  • Деактивований вірус – традиційний метод щеплення, базується на введенні в організм ослабленого вірусу (CoronaVac).
  • Вакцина на основі протеїну – введення компонентів або антигенів для імунізації (Novavax).

Всі ці вакцини пройшли чотири основних стадії випробовувань і є безпечними для людей. Інколи можуть виникати незначні побічні ефекти після вакцинації, як-от підвищення температури, проте краще отримати імунітет з мінімальними негативними ефектами ніж відчути «повноцінний» вплив вірусу на собі та заразити десятки людей навколо.

Відзначимо, що основні питання видів імунітету, стійкості організму до захворювань систематично розглядають під час зустрічей кураторів зі студентами академічних груп.

Якщо у Вас існують сумніви щодо того, чи можна Вам вакцинуватися, зверніться до свого сімейного лікаря і отримайте відповідну консультацію.

Вікторія Білоус, Анастасія Норкіна,
студентки 4 курсу природничо-економічного факультету