#Письменники-ювіляри 2021 (серія бібліографічних оглядів)

#Письменники-ювіляри 2021 (серія бібліографічних оглядів)

У другому бібліографічному огляді в межах нового проєкту про письменників-ювілярів поточного року презентовано інформацію про письменників, чиї ювілеї святкуватимуть у квітні, травні та червні.

21 квітня виповнюється 205 років від дня народження англійської письменниці Шарлоти Бронте. Найвизначнішим твором Бронте вважають роман «Джен Ейр», опублікований у 1847 р. Це історія про дівчинку Джен, котра стає сиротою і змушена жити разом із тіткою. Родичку така ситуація не влаштовує, вона заплющує очі на образи дівчинки з боку своїх дітей та й сама нерідко несправедливо ставиться до неї. Попереду на Джен очікують зміни, вона проживе і важкі, і щасливі миті, зустріне свою любов і все у неї буде добре, хоч шлях і буде дуже важким.

Від початку і до кінця книги як лейтмотив простежуємо ідею рівності всіх людей. Одним із аспектів цієї ідеї є емансипація жінки, адже Джен Ейр сильна особистість, вона не терпить несправедливості. Книга й досі користується популярністю у всьому світі. Для читачів бібліотеки видання доступне в українському перекладі. Книга є в наявності на центральному абонементі університету.

28 квітня виповнюється 95 років від дня народження Гарпер Лі, американської письменниці та публіцистки, відомої завдяки своєму роману «Убити пересмішника», який було відзначено Пулітцерівською премією. Книгу вважають одним із кращих американських творів ХХ ст. Це дивовижна історія про жителів маленького містечка, у якій авторка порушила важливі питання совісті, расизму, справедливості і честі, соціальної рівності. Але це водночас добра історія, розказана з дитячою безпосередністю, адже герої книги – діти. У романі ми дивимося на світ очима маленької дівчинки Джин-Луїзи і теж ставимо собі важливі питання: чому вчинки людей не збігаються з їхніми словами, якщо всі люди однакові, чому до них різне ставлення у суспільстві. Усі важливі події і доленосні рішення відбуваються під час спекотного літа в одному з американських південних штатів на тлі дорослішання Джин-Луїзи та її брата. «Убити пересмішника» – це чудова історія для дітей і дорослих. Книгу в україномовному зберігають на центральному абонементі і чекає на свого читача.

06 травня відзначають 165 років від дня народження Зигмунда Фройда, австрійського психолога, психотерапевта та невролога, засновника психоаналізу, автора численних наукових досліджень та монографій (24 томи праць), зокрема «Тлумачення сновидінь», «Психопатологія повсякденного життя», «Лекції до вступу в психоаналіз» та ін. Пацієнтами знаменитого психотерапевта було багато відомих особистостей: поетеса Хельда Дулітл, музикант Густав Малер, законодавиця моди Коко Шанель, представники аристократичних сімей, політичні діячі. Фройда 32 рази номінували на отримання Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології, однак він так і не був відзначений нею.

Пропонуємо користувачам бібліотеки ознайомитися із творчим доробком Фройда, який широко представлений у фондах книгозбірні університету. Адже роботи видатного революціонера у сфері психотерапії будуть цікаві не тільки спеціалістам, але й широкому колу читачів через їх просте і доступне викладення, а також цікавий матеріал. Знайомство із Фройдом варто розпочати з «Лекцій до вступу в психоаналіз», але зазвичай частіше читачі цікавляться книгою «Тлумачення сновидінь». Ці та інші праці доступні для читачів, їх можна отримати в бібліотеці факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології та в читальному залі № 2 у паперовому вигляді. Книги також є в електронному форматі в читальному залі електронної бібліотеки.

14 травня відзначатимуть 150 років від дня народження Василя Стефаника, українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя. Творчість Стефаника – не просто майстерне зображення автентичного галицького сільського побуту, а заглиблення в універсальні аспекти людського життя. Для користувачів університетської бібліотеки доступно багато творів видатного літератора, які зберігають на центральному абонементі, у читальному залі № 1, у бібліотеці педагогічного факультету, а також електронні копії творів, з котрими можна ознайомитися в читальному залі електронної бібліотеки.

До відомого зібрання творів Василя Стефаника увійшли новели письменника, серед яких: «Синя книжечка», «Новина», «Камінний хрест» та ін. На початку видання – автобіографія письменника, яку читаємо не менш захопливо, ніж його художні твори. Наприкінці книги також є розділ із поясненням значень діалектних слів, які широко використовує письменник. Книгу зберігають на центральному абонементі бібліотеки.

15 травня виповнюється 130 років від дня народження Михайла Булгакова, російського письменника, драматурга, лікаря, автора численних художніх творів, зокрема роману «Майстер і Маргарита» – одного з найбільш популярних у світі прозових творів ХХ ст. Саме цю книгу Булгаков вважав magnum opus своєї творчості.

«Майстер і Маргарита» – це великий роман, але разом із тим у ньому є неповторний гумор і стиль. Історію створення роману містична. Перший варіант роману Булгаков спалив, останні правлення в другу редакцію він вносив вже перед самою смертю, його друзі передбачали, що роман не зможе з’явитися друком найближчих 100 років. Але ця книга стала одним із головних бестселерів ХХ ст. на Заході. Вона вплинула на безліч культурних діячів, літераторів, музикантів та простих людей. Досі твір вважають однією з найбільш популярних книг для молоді. Роман доступний для користувачів бібліотеки на центральному абонементі, у читальному залі № 1, а також у читальному залі електронної бібліотеки можна отримати електронний варіант.

10 червня виповнюється 70 років від дня народження Василя Шкляра, українського письменника, політичного діяча, одного із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників. У своїй літературній діяльності письменник принципово жодного разу не скористався спонсорською допомогою, не прийняв жодної державної нагороди, зокрема від Шевченківської премії у 2011 р. на знак протесту проти тогочасного міністра освіти Д. Табачника.

Василь Шкляр є автором низки творів: «Тінь сови», «Елементал», «Ключ», «Кров кажана», «Залишенець. Чорний Ворон» та ін. Деякі літературні критики називають його «батьком українського бестселера». У фондах читального залу історичного факультету, читального залу № 1, читального залу електронної бібліотеки та центрального абонементу читачі мають можливість ознайомитися з творами Василя Шкляра. Зокрема, із чи не найвідомішим його романом «Залишенець. Чорний Ворон». У центрі уваги – повстанська боротьба українців проти радянської влади в 20-х роках минулого століття. Автор писав цей роман тринадцять років. Книга містить велику кількість документів: донесення, інформаційні зведення, накази, звіти, шифрограми, які дають можливість читачу переконатися у правдивості подій, що описані у романі.

Список літератури:

  1. Бронте Ш. Джен Ейр. Київ : Дніпро, 1987. 459 с.
  2. Бронте Ш. Городок : роман. Москва : Художественная литература, 1983. 559 с.
  3. Булгаков М. Мастер и Маргарита. Донецк : Донеччина, 1992. 382с.
  4. Лі Г. Убити пересмішника : роман. Київ : Молодь, 1975. 271 с.
  5. Стефаник В. Твори. Київ : Дніпро, 1971. 431 с.

 

Наталія Козак, провідний бібліограф
інформаційно-бібліографічного відділу