Триває реалізація міжнародного проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті»

Триває реалізація міжнародного проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті»

Гарною традицією стала участь К-ПНУ в міжнародному проєкті, який реалізує Університет Масарика (м. Брно) за підтримки Чеської агенції розвитку.

У квітні гарною нагодою для наших науково-педагогічних та інших працівників стала можливість долучитися до онлайн-курсу проєкту на тему «Інтернаціоналізація та інклюзія». Тематика запропонованого курсу є надзвичайно корисною та цінною, адже дає відповіді на найактуальніші питання нашого сьогодення:

  • Інклюзія в середовищі педагогічного факультету Університету імені Масарика — Центр «Терезіас» для допомоги студентам з особливими потребами у середовищі УМ, інклюзивна освіта у середовищі вищої школи, IT технології, служби.
  • Інклюзія в середовищі педагогічного факультету Університету імені Масарика — Центр «Терезіас» для допомоги студентам з особливими потребами у середовищі УМ проєкти, джерела, робота зі студентами.

  • Як вчити про інклюзію майбутніх педагогів? У чому полягає підготовка педагогів до інклюзивної практики? Види педагогічної практики, створення силабусів, навчальних програм, предметів і спеціалізацій, наукова робота студентів, студентські проєкти.
  • Інклюзивна школа? Що з нею? Які вчителі та інші педагогічні професії потрібні в школі? Презентація інклюзивної школи, заходи підтримки, ціннісне виховання, консультаційний відділ та його робота. Хто відповідає за підготовку – виклик для вищої школи.
  • Центр закордонної співпраці Університету імені Масарика, ідея, зміст, спрямування, робота, мобільність та проєкти.
  • Закордонна співпраця та її вплив на освіту майбутніх вчителів, натхнення з-за кордону, COIL, нетрадиційні методи педагогічної роботи.
  • Студентські ініціативи на підтримку інтернаціоналізації, система взаємодопомоги buddy, мобільність, активна участь у міжнародних конференціях — набуття досвіду та налагодження співпраці.

Підсумковою зустріччю, яка відбудеться 29 квітня, стане чесько-українська онлайн-конференція «Інклюзія та інтернаціоналізація — взаємозв’язки» у формі дискусійних панелей.

Отож, у 2021 році до онлайн-курсу з тематики «Інклюзія» долучилися науково-педагогічні працівники факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології: Мар’яна БУЙНЯК, кандидат психологічних наук, асистент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти; Наталія ГЕВЧУК, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи; Наталія ГОЦУЛЯК, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри загальної та практичної психології; Оксана ДМІТРІЄВА, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти; Тетяна ДОКУЧИНА, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти; Жанна МЕЛЬНИК, кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи; Світлана МИХАЛЬСЬКА, доктор психологічних наук, доцент, доцент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти; Олена ЧОПІК, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти.

Питання «Інтернаціоналізації» вивчають: Наталія ГУДИМА, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії та методик початкової освіти педагогічного факультету; Оксана ПОПАДИНЕЦЬ, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри іноземних мов факультету іноземної філології; Оксана ПОЧАПСЬКА, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики факультету української філології та журналістики, керівник відділу фандрайзингу; Тетяна СТОРЧОВА, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри англійської мови, керівник відділу міжнародних зв’язків; Олександра ШАМАРІНА, провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків.

Віримо, що цінні знання та досвід, отримані в межах проєкту  «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті», стануть джерелом нових ідей та перемог!

Відділ міжнародних зв’язків