28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Із 2003 року 28 квітня офіційно відзначають Всесвітній день охорони праці. Міжнародна організація праці, доєднавшись до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок щодо відзначення Дня охорони праці мала на меті привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми популяризації культури охорони праці.

З початку 2020 року пандемія COVID-19 перетворилася на кризу світового масштабу, спричинивши глибокий вплив на всі сфери життя. Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці – від ризику передання вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі. В умовах глобальної пандемії нового коронавірусу для запобігання поширенню інфекції захисту здоров’я громадян та надання допомоги хворим суспільство має об’єднати зусилля заради подолання наслідків поширення вірусу.

Тому у 2021 році Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений залученню потенціалу елементів системи безпеки та здоров’я на роботі, визначених Конвенцією 2006 року, що сприяють безпеці та здоров’я на роботі (№ 187). У доповіді до Всесвітнього дня охорони праці висвітлено питання про те, як нинішня криза демонструє важливість зміцнення систем безпеки та здоров’я на роботі як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

У Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка з метою запобігання поширенню інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19, підтримання безпеки санітарного стану, забезпечення здоров’я і безпеки учасників освітнього процесу організовано дотримання відповідних протиепідемічних заходів: організовано освітній та трудовий процеси в навчальних корпусах та гуртожитках згідно з постановами Кабінету Міністрів України, постановами та рекомендаціями головного державного санітарного лікаря України, листів і наказів Міністерства освіти і науки України. Зокрема, призначено відповідальну особу за проведення і реагування на випадки захворювання на COVID-19, розроблено та затверджено рекомендації щодо здійснення протиепідемічних заходів в навчальних приміщеннях та гуртожитках.

Оксана Чорна, завідувач відділу охорони праці і техніки безпеки