ІІІ Український Форум Міжнародної Освіти 2021

ІІІ Український Форум Міжнародної Освіти 2021

22-23 квітня 2021 Український державний центр міжнародної освіти спільно з Міністерством освіти і науки України втретє провів масштабний освітній захід – Український форум міжнародної освіти, організований на виконання Указу Президента України № 210/2020 «Про вдосконалення вищої освіти в Україні». Саме тому захід було внесено до Плану популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів і його будуть проводити систематично.

К-ПНУ вже вдруге долучився до участі у форумі. Представницею від К-ПНУ була Людмила Коновальчук, провідний фахівець по роботі з іноземними студентами відділу міжнародних зв’язків.

Модераторкою Форуму та його ідейною натхненницею була директорка Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова.

Упродовж першого дня Форуму учасники мали можливість послухати провідних фахівців та експертів у галузі інтернаціоналізації вищої освіти. Артур Селецький, заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, наголосив на важливості проведення таких заходів задля популяризації української освіти за кордоном та повідомив про запровадження єдиної міжвідомчої електронної платформи з набору іноземних студентів.

Особливо цінним був виступ шейха Ахмеда Таміма, головного муфтія України та голови Духовного управління мусульман України. Він наголосив на важливості створення належного крос-культурного та релігійного середовища для іноземних студентів-мусульман.

Алла Рибалко, керівник експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих, розповіла про нові впровадження та основні інновації вищої освіти з питань навчання іноземних студентів.

Цікавою була панельна дискусія «Інтернаціоналізація вищої освіти: американський досвід та найкращі практики» (спікер Джон Гудзік, дослідник у галузі міжнародної освіти).

Другий день Форуму був присвячений особливостям етики ділових відносин, дипломатичного протоколу, пошуку партнерів у час пандемії під час майстеркласу «Міжнародна освіта: дипломатичний протокол, комунікація та пошук партнерів».

Надзвичайно важливим та цікавим був виступ  Ольги Наконечної, професійної консультантки з етикету та протоколу, засновниці освітнього центру «Школа ділової етики та етикету». Вона окреслила слухачам тему дипломатичного протоколу як значущого складника налагодження міжнародного спілкування, розповіла про вимоги до одягу та поведінки з огляду на національні і релігійні особливості.

Борис Базилевський, український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України, завершив блок майстер-класу. Учасники дізналися про види протоколу, тонкощі етикету під час зустрічі іноземних делегацій.

Євгенія Габер, радниця Прем’єр-міністра України, заступниця директора Дипломатичної Академії імені Г. Удовенка при МЗС (2018-2020), акцентувала увагу на цінності Форуму для всіх стейкхолдерів, залучених до процесу міжнародної освіти. Наголосила для всіх слухачів на необхідності популяризації українських закладів вищої освіти за кордоном, створення чіткої стратегії розвитку міжнародної діяльності, а також співпрацю з іноземними дипломатичними місіями.

Завершальним спікером форуму був Василь Серватюк, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Таджикистан. Василь Миколайович поділився зі слухачами деталями візиту української делегації на чолі з Міністром освіти та науки України Сергієм Шкарлетом до Республіки Таджикистан та окреслив подальшу співпрацю.

Після завершення Форуму Олена Шаповалова висловила подяку всім спікерам та учасникам заходу та закликала долучитися до складання резолюції Форуму.

Щиро дякуємо директорці Українського державного центру міжнародної освіти Олені Шаповаловій та її професійній команді за проведений надважливий дводенний захід, щоденну підтримку та консультування, розвиток української освіти на міжнародній арені. Дякуємо за співпрацю!

Відділ міжнародних зв’язків