Урочистості до 102-ої річниці звільнення Кам’янця-Подільського від більшовиків у 1919 році

Урочистості до 102-ої річниці звільнення Кам’янця-Подільського від більшовиків у 1919 році

03 червня Дух Українських Героїв витав над Кам’янець-Подільським університетом, над старими деревами і над нами всіма, хто прийшов на цю урочистість – 102 роки ПЕРЕМОЖНОЇ ПОДІЛЬСЬКОЇ ОФЕНЗИВИ – 102 роки з дня визволення Кам’янця-Подільського від більшовицьких загарбників. Дух Петлюри і Удовиченка, Коновальця і Безручка, Змієнка і Сальського, Любінського і Огієнка… Тисяч і тисяч відомих і невідомих, безіменних і вшанованих українських героїв, що поклали життя своє за волю України , визволяючи її від московських зайд.
За Кам’янець на Поділлі, що цими червневими днями, 102 роки тому, став Соборною Столицею УНР… Уперше в Кам’янці-Подільському в такому неймовірному , театралізованому форматі під егідою Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка за участі Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв та Кам’янець-Подільського медичного коледжу , військового духового оркестру й дитячих художніх колективів було вшановано День визволення нашого міста від більшовицьких окупантів Третьою Залізною дивізією Армії УНР під командуванням генерала-полковника Олександра Удовиченка.

Ми всі наче опинилися в тій епосі, відчули дотик історії і стали причетними до творення Переможної Подільської офензиви, яка сьогодні має таке ж важливе значення для свідомих кам’янчан, як і важливе значення для свідомих кам’янчан, як і століття тому.
03 червня здійснилася: вперше голосно і сильно пролунали імена кам’янчан , військових старшин і урядовців УНР, які творили нашу історію, урочиста сальва нагадала про подвиг тих, хто боровся за місто, у якому ми нині живемо.

Слава Україні!
Героям Слава!

письменниця,
Лора Підгірна